Grundig lijdt 333 mln gulden verlies

De Duitse producent van consumentenelektronica Grundig, waarin Philips een belang van 31,6 procent bezit, heeft in het op 31 maart geëindigde boekjaar een verlies van 296 miljoen D-mark (333 miljoen gulden) geleden, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. In november liet bestuursvoorzitter Pieter D. Harmsen nog weten te rekenen op een verlies van 150 tot 200 miljoen D-mark. Het verlies komt volledig voor rekening van Philips.

Het verlies is het grootste sinds het vertrek van oprichter Max Grundig in 1984. In 1991/92 leed Grundig een verlies van 19 miljoen mark. Het jaar daarvoor schreef de onderneming een recordwinst van 190 miljoen mark in de boeken bij.

Ook volgend jaar zal Grundig nog rode cijfers schrijven, zo heeft Gerhard Herrmann, de financiële man in het bestuur, laten weten. Wel verwacht hij een duidelijke vermindering van het negatieve resultaat. “We weten nog niet of het miljoenenverlies in twee of in drie cijfers is uit te drukken”. Wanneer Grundig weer winst gaat maken, kon hij ook niet zeggen.

De omzet viel het afgelopen jaar met dertien procent terug naar 3,71 miljard mark.

In het afgelopen boekjaar verminderde Grundig het aantal werknemers met 3800 tot 16700. Hierbij inbegrepen is het aantal van 1800 Grundig-werknemers dat overging naar een gezamenlijke onderneming met Philips voor de produktie van videorecorders.