Fusie tussen BGC, BeaNet en Eurocard

ROTTERDAM, 2 JULI. De Bankgirocentrale, BeaNet en Eurocard Nederland, drie grote organisaties in het Nederlandse betalingsverkeer, fuseren. De integratie, die 70 van de 1.300 arbeidsplaatsen kost, moet het betalingsverkeer efficiënter maken.

De drie organisaties hebben dit gisteren gezamenlijk bekendgemaakt. De klant zal niet veel merken van het samengaan. “De dienstverlening van de drie partijen blijft gelijk. Voorlopig blijft elk van de drie partijen vasthouden aan zijn eigen prognoses. Er zullen dus niet meer pincode-machines worden neergezet”, zei een woordvoerster vanmorgen. Betalen met de pincode is op dit moment in 16.000 winkels in Nederland mogelijk. Eind 1994 moet dat aantal gegroeid zijn tot 35.000 winkels.

Uit een onderzoek van accountant KPMG bleek dat de drie organisaties tot één groep kunnen worden samengevoegd. De technische verwerking van het betalingsverkeer kan volgens KPMG “met de hoogste doelmatigheid worden uitgevoerd.” De jaarlijkse kosten voor het betalingsverkeer in Nederland bedragen circa 2,5 miljard gulden. De banken - eigenaren van de drie betalingsorganisaties - kondigden vorig jaar al aan hierop structureel 200 miljoen gulden te willen besparen. De fusie levert volgend jaar al een besparing van 17 miljoen gulden op. De besparing kan in de jaren daarna jaarlijks nog iets oplopen.

De integratie van de activiteiten start op 1 januari 1994 en zal enkele jaren duren. Het personeel zal op termijn op een nieuwe, centrale lokatie worden ondergebracht. Volgens de woordvoerster start binnenkort en onderzoek naar een geschikte lokatie voor een nieuw gezamenlijk hoofdkantoor. “In oktober dit jaar wordt bekend welke plaats dat zal zijn”, aldus de woordvoerster. Aan de verschillende ondernemingsraden en vakbonden is meegedeeld dat bij de fusie gedwongen ontslagen worden voorkomen.

De huidige organisaties, die eigendom zijn van de banken, zijn op dit moment belast met afzonderlijke activiteiten in het betalingsverkeer tussen de banken. De Bankgirocentrale draagt zorg voor het betalingsverkeer tussen circa 70 banken in Nederland en wikkelt de zaken tussen de banken en De Nederlandsche Bank af. Bij de centrale loopt op dit moment een reorganisatie waardoor de komende vier jaar 330 van de 870 banen verdwijnen.

Het in 1988 opgerichte BeaNet regelt het elektronisch transport van betalingen met bankpas en pin-code. Als centrale schakel tussen de huidige 1.500 betaalautomaten (in onder meer winkels en bij benzinestations) en de centrale computers van de banken, neemt BeaNet het berichtenverkeer voor transacties met alle bankpassen met pin-code voor zijn rekening. BeaNet verwacht dit jaar 65 miljoen transacties te verwerken.

Eurocard Nederland is namens de banken belast met de uitgifte van credit cards (Eurocard/Mastercard). Nederland telt 1,3 miljoen Eurocard-bezitters en 55.000 bedrijven die betaling met zo'n kaart aanvaarden. Bij deze organisatie werken 370 werknemers.