Effectenbezitters teleurgesteld over renteverlagingen

AMSTERDAM, 2 JULI. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanmorgen teleurgesteld gereageerd op de in hun ogen te geringe renteverlaging in Nederland. De aandelenkoersen daalde licht, nadat gisteren een jaarrecord werd bereikt.

AMSTERDAM Handelaren schreven het verlies toe aan de gretigheid van beleggers op de koerswinsten van gisteren te verzilveren. De EOE-index stond rondom de middag op 323,77 punten, 1,17 punt lager dan het slot van gisteren. De renteverlaging door Duitsland dreef de index gisteren zelfs even naar een jaarrecord van 327,04 punten. Vanmorgen was de euforie voorbij en verkochten hun stukken op een zeer rustige beurs, die met zijn lage omzetten al aan het weekeinde leek te zijn begonnen. De afwachtende houding werd versterkt door de werkloosheidscijfers die vanmiddag in de Verenigde Staten werden gepresenteerd en de wat zwakkere dollar.

De renteverlaging door De Nederlansche Bank vormde evenmin een stimulans. “Iedereen had een renteverlaging verwacht, dus die was al verwerkt”, zegt een handelaar. Volgens sommige handelaren waren beleggers zelfs teleurgesteld over de omvang van de Nederlanse renteverlaging, die een kwart procent werd verlaagd - Duitsland verlaagde de rente met een half procent. Op de beurs overheerst de mening dat de renteverlaging zijn kracht begint te verliezen als het gaat om de handel te stimuleren.

Er waren maar weinig aandelen die hogere koersen lieten zien. Bij de internationale waarden was Akzo de enige stijger met een verbetering van nog eens 30 cent tot 152,50 gulden. Unilever verloor eenzelfde bedrag op 202,60 gulden, terwijl Philips het bij 30,30 gulden hield. Polygram steeg drei dubbeltjes tot 53,10 gulden, nadat gisteren in wall Street een behoorlijke vraag naar het fonds was geweest. De voor de dollarkoersbewegingen gevoelige fonds Koninklijke Olie verloor 80 cent op 175,90 gulden. KLM zakte een dubbeltje tot 26,10 gulden.

Bij de financiële fondsen was ABN Amro een van de twee aandelen met een stijging; die was met een dubbeltje gering en bracht de koers op 56,20. Amev verbeterde zich eveneens twee stuivers en kwam op f 66,90. Aegon verloor 40 cent op 83,10 en ING 30 cent op 63,60. De industriefondsen Hoogovens (met drie dubbeltjes tot 36,60 gulden) en Stork (twintig cent hoger op 33,50 gulden) waren de andere stijgers. Fokker sprong eruit met een verbetering van 40 cent tot 17,30 gulden.

De uitgevers noteerden alle lager. Elsevier moet 30 cent afstaan op 138,60 gulden, VNU een dubbeltje op 115,20 gulden en Wolters Kluwer twee kwartjes op 94,40 gulden. De havenfondsen waren lager met uitzondering van Pakhoed. Die bleef staan op 37,30 gulden. Nedlloyd deed er twee dubbeltjes af op 34,30 gulden, terwijl Van Ommeren 60 cent verloor op 35,40 gulden.

De koers van de dollar is vanmorgen licht gedaald. Om 12.30 uur noteerde de Amerikaanse munt in Amsterdam 1,9000 gulden. Gisteren had het groene biljet een slotkoers van 1,9015 gulden. De handel in dollars was overigens rustig. Beleggers waren in afwachting van cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid over juni, die later op de dag zouden worden bekendgemaakt.

Tegenover de Duitse mark noteerde de dollar vanmiddag 1,6924 D-mark. De Duitse staatssecretaris Horst Köhler (handel) zei vanochtend in een interview met het Duitse Handelsblatt dat een koersverhouding van 1,70 mark tegen de dollar niet wijst op een zwakke mark. “De huidige situatie is in principe een normalisering”, zei Köhler en verwees naar het historische dieptepunt van 3,47 D-mark tegen de dollar in 1985 en het hoogtepunt van 1,39 mark in 1992.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een zwakke dag gehad. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen ging met 5,54 punten naar beneden tot 3510,54 punten bij een omzet van 283 miljoen aandelen. De handelaren gingen omzichtig te werk omdat vandaag de Amerikaanse werkloosheidscijfers over juni worden vrijgegeven.

De handel begon ietwat positief op grond van de stijging van de aandelenkoersen elders en door nieuwe aankopen aan het begin van het derde kwartaal. Toen bleek dat de obligatiekoersen niet omhoog wilden gaan op de renteverlaging in Duitsland daalden de aandelenkoersen om niet meer op winst te komen. Na de bekendmaking dat de index van de Amerikaanse inkoopdirecteuren over juni was gedaald, hetgeen negatief kan worden uitgelegd voor de Amerikaanse economie, gingen de aandelenkoersen verder naar beneden.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde de Nikkei-index voor 225 fondsen met 303,15 naar 19.621,46 punten. De daling was het gevolg van winstnemeningen.