De Larosière kandidaat president Oost-Europabank

PARIJS, 2 JULI. Frankrijk heeft de president van zijn centrale bank, Jacques de Larosière (63), kandidaat gesteld voor de functie van president van de Oosteuropabank (EBRD). Hij zou de opvolger moeten worden van de Fransman Jacques Attali, die moest opstappen wegens zijn uitgavenbeleid ten behoeve van de bank en zichzelf.

Denemarken heeft eerder Henning Christophersen (53), vice-voorzitter van de Europese Commissie, als kandidaat voorgedragen. Onofficieel doen meer namen de ronde, waaronder die van Margaret Thatcher, ex-premier van Groot-Brittannië. Volgende week ontvangen de deelnemers aan de topconferentie van de zeven grote industrielanden, de G-7, de officiële lijst met kandidaten. Wellicht valt dan een beslissing.

Bij de oprichting van de EBRD hebben Frankrijk en Groot-Brittanië afgesproken dat Londen de zetel van de bank werd, als een Fransman de leiding zou krijgen. Ondanks het debâcle met Attali is Frankrijk erop gebrand dat deze belofte wordt nagekomen.

De Larosière is sinds januari 1987 president van de centrale Franse bank waar hij zich sterk heeft gemaakt voor het anti-inflatiebeleid dat zijn land de afgelopen jaren gedomineerd heeft. Daarvoor was hij de topman van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Frankrijk hoopt blijkbaar dat de kandidatuur van de gerespecteerde De Larosière de overige donorlanden van de EBRD kan vermurwen weer voor een Fransman te kiezen.

De Deen Christophersen is sinds 1985 lid van de Europese Commissie. Vanaf 1989 is hij verantwoordelijk voor het economische en financiële beleid van de Gemeenschap.

Bij de oprichting van de EBRD was ook ex-minister van financiën Rudo Onning beschikbaar voor de post. Hij heeft echter al laten weten geen belangstelling meer te hebben voor de functie. (Reuter, AFP)