Amerikanen volgend jaar weg uit Soesterberg

SOESTERBERG, 2 JULI. Het vertrek van Amerikaanse vliegtuigen van de basis Soesterberg begint eind dit jaar.

De 18 F15 Eagle-bommenwerpers hebben nog routinevluchten gepland tot midden december, en vertrekken daarna. Dat heeft de 32nd Fighter Group van de Amerikaanse luchtmacht in Soesterberg gisteren officieel meegedeeld. September volgend jaar zijn de laatste Amerikanen weg. De laatste Amerikaanse toestellen vertrekken in maart volgend jaar. Daarmee komt ook een eind aan de bijna veertig jaar Amerikaanse aanwezigheid op Soesterberg. In 1954 kwamen de eerste Amerikanen van de 32nd Fighter Group naar Nederland. Nu zijn 1.400 Amerikaanse militairen en hun gezinnen verbonden aan de basis Soesterberg. Het vertrek maakt deel uit van bezuinigingsplannen van Washington. Dat wil in oktober volgend jaar 66 toestellen minder hebben gebaseerd in Europa.