Alles bij Nederlandse honkballers gaat mis tegen de Red Machine

ROTTERDAM, 2 JULI. Het is de Nederlandse honkballers niet gelukt de eindstrijd te bereiken van het World Port Tournament in Rotterdam. In de halve finale werd de ploeg van Jan-Dick Leurs gisteravond met 12-6 verslagen door Red Machine uit Aruba. Het Midden-Amerikaanse team speelt zondag om de toernooizege tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de profs van Major League Baseball en de nationale ploeg van Canada. Nederland treedt morgenmiddag in de troostfinale aan tegen de verliezer van dit duel.

Voor Nederland ging tegen de Red Machine zo'n beetje alles mis wat er mis kon gaan. Een voorsprong van 6-1 in de derde inning werd in de zesde slagbeurt al verspeeld. Zeventien honkslagen van Aruba en een aantal veldfouten aan Nederlandse kant waren te veel voor de formatie van Leurs. Vooral Dave Owens, de Amerikaanse werper van van Aruba, die uit profhonkbal komt en in Rotterdam nog niet eerder was opgetreden, maakte het Nederland lastig. Hij kreeg slechts drie honkslagen te verwerken. “We hebben gewoon heel slecht gespeeld deze keer”, vatte tweede honkman Bob van Alen het verlies samen.

Voor toernooivoorzitter Gerard Vaandrager is de uitschakeling van Nederland voor de eindronde een domper. “Als honkballiefhebber en als voorzitter vind ik het jammer dat dit is gebeurd. Nederland in de finale had ons zeker twee keer een uitverkocht huis bezorgd het komende weekeinde. Nu moet je maar afwachten hoeveel mensen er op af komen.”

Bondscoach Leurs wijtte het verlies tegen de Arubanen aan de smalle selectie waarover hij beschikt. Dit geeft te denken voor het Europees kampioenschap dat volgende week vrijdag in Stockholm begint. Daar zal binnen korte tijd naar verwachting vijf keer moeten worden aangetreden tegen aartsrivaal Italië. Leurs: “Het zou kunnen dat vermoeidheid de oorzaak was van het verlies tegen Aruba. Toch kunnen we ons die tegen Italië beslist niet permitteren. De Italianen hebben een geroutineerde ploeg en straffen dat meteen af.”