Alice McDermott

Alice McDermott: Bij trouwen en rouwen (At Weddings and Wakes). Vert. R.P. Meijer en Edith Meijer. Uitg. Agathon, 223 blz. Prijs ƒ 39,90.

Elke zomer reizen de kinderen Dailey, twee meisjes en een jongen, een paar keer per week met hun moeder Lucy naar haar familie in het hartje van New York. Daar, in een bedompt en stoffig appartement, wonen haar stiefmoeder en haar drie zusters. De familie is van Ierse afkomst en heeft zich eigenlijk nooit echt thuisgevoeld in Amerika. De voornaamste gespreksonderwerpen zijn ziekte, de dood, het verleden. Het lijkt of de zusters altijd binnen in hun benauwde huis zitten en op de dood wachten.

Die dood komt ook, maar op een onverwachte manier: vier dagen na haar huwelijk sterft May. De doodsoorzaak wordt niet verteld, maar het hele boek is doortrokken van weemoed en verdriet om zoiets onbegrijpelijks. Dat wordt versterkt door Alice McDermotts gedetailleerde en precieze stijl, die in het begin een beetje vermoeiend is maar steeds boeiender wordt.

Bij trouwen en rouwen is een boek dat zorgvuldig gelezen moet worden. De manier waarop McDermott de gecompliceerde verhoudingen en gevoelens door de kinderen laat vertellen, met een waas van geheimzinnigheid over de dingen die zij nog niet begrijpen, is consequent en geloofwaardig.