Albanezen klagen over geweld Griekse politie

TIRANA, 2 JULI. Bij de massale deportatie van illegaal in Griekenland verblijvende Albanezen hebben Griekse politiemannen gisteren volgens ooggetuigen een Albanees doodgeslagen. Tot dusverre zijn volgens de Grieken 17.000, volgens de Albanezen bijna twintigduizend Albanese illegalen de grens bij Kakavia overgezet. Veel van hen hebben overigens na aankomst in Albanië laten weten zo snel mogelijk weer naar Griekenland te zullen terugkeren.

Een van de uitgewezen Albanezen maakte gisteren melding van de mishandeling van een 17-jarige Albanees door Griekse politiemannen in de grensplaats Kakavia. Hij zou zich hebben verzet toen men hem zijn Griekse geld wilde afnemen. Veel van de uitgezette Albanezen maken melding van mishandeling door de Griekse politie. In het ziekenhuis van Gjirokastër in het zuiden van Albanië liggen elf Albanezen die daarbij gewond zijn geraakt; een van hen ligt al twee dagen in coma na door de Griekse politie in elkaar te zijn geslagen.

Het conflict tussen Albanië en Griekenland, dat vandaag een week geleden losbarstte naar aanleiding van de arrestatie, in Gjirokastër, van een Griekse priester die voor aansluiting van Zuid-Albanië bij Griekenland had gepleit, heeft de etnische spanningen in zuidelijk Albanië opgedreven. Vertegenwoordigers van de Griekse minderheid hebben gedreigd hun aanhang de straat op te sturen als de Albanese regering niet tegemoet komt aan hun eisen. De belangrijkste van die eisen is de terugkeer van de vorige week gearresteerde en naar Griekenland uitgewezen priester. (Reuter, AFP)