Zuidfranse sfeer aan Hollandse oever

Wat jarenlang een droom was, is voor cuisinier Robert Kranenborg van het Amstel Hotel werkelijkheid geworden: een Labesse-Girandou onder de vingers, op een zonnig terras. Onlangs opende het Amstel Hotel als eerste in Amsterdam een grill-terras, uitgerust met het klassieke Franse spit uit de beroemde ateliers van de firma Labesse-Girandou. Vlees van het spit, zó op het bord - dat kan Kranenborg zijn gasten nu eindelijk bieden.

Al stond er op de dag van de opening een flinke wind op het grill-terras, noch de gasvlammen van het spit, noch Kranenborgs pret waren te doven. Eigenhandig schoof de Chef de Cuisine de kippen en lamsbouten voor het oog van zijn gasten aan het spit, waarna een mindere god ze regelmatig van een kwastje olie mocht voorzien; arachide-olie, en op het laatst nog wat olijfolie voor de smaak. Op de eveneens buiten geplaatste grill met lavasteen strooide de mediterraan georiënteerde cuisinier een handje salie uit eigen kruidentuin, daarna mochten de gamba's er op. Resultaat: Zuidfranse sferen aan een Hollandse oever.

Mits het weer het toestaat, wordt op het grill-terras tussen twaalf uur 's middags en tien uur 's avonds een dagelijks wisselend Grand Feu Menu geserveerd. Een combinatie van gevogelte (kip, parelhoen, gans), vlees (rund, kalf, lam), vis of schaaldieren, bereid aan het spit of op de grill. Daarnaast is er een salad bar met ruime keuze uit verschillende salades, vinaigrettes en sauzen. Dat alles voor slechts ƒ 42,50 per persoon; Wie het bij twee glazen wijn weet te houden (Chateau Labatut A.C. Bordeaux 1991, Pinot Blanc Domaine M. Schaetzel 1991 of Domaine de Gouyat Bergerac 1990) en een potje koffie na, zit nog ruim onder de zeventig gulden.

Een blik op de ijs- en dessertkaart is gevaarlijk. Grote kans dat een gekoeld Cavaillon meloentje met meloensorbet (ƒ 22,50) of de ananas gevuld met room- en vruchtenijs (ƒ 17,50) niet te negeren blijkt, laat staan de gemarineerde aardbeien met Sabayon van Champagne (ƒ 25,00). Maar voor ƒ 12,50 is er ook keuze uit roomijs of uit vruchtenijs met een honingkoekje. Een ijsje van patissier Jos van Velzen en zijn team is wèl een ijsje dat lang nasmeult in de herinnering. Wie uitsluitend genteresseerd is in de ijs- en dessertkaart, is welkom op het terras van de Amstel Lounge. Het grill-terras van het hotel is - zeker voor Amsterdammers, die kampioen zijn in het bij iedere zonnestraal à la minute bevolken van stoeptegels voor een slokje en een hapje - een aanwinst voor het culinaire al fresco scala van de hoofdstad: informeel, betaalbaar en met schitterend uitzicht op de Amstel.

    • Florine Boucher