Winkelpersoneel dicht WAO-gat

ROTTERDAM, 1 JULI. Vakbonden en werkgevers in het winkelbedrijf hebben overeenstemming bereikt over een collectieve regeling ter compensatie van de verlaagde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid (WAO).

Het gaat om een collectieve regeling voor de ongeveer 200.000 werknemers in detailhandelszaken (voor kleding, elektronica, drogisterijen, slijterijen, schoenen), die is ondergebracht bij het Bedrijfspensioenfonds voor de detailhandel. De werknemers zijn verplicht deel te nemen; de werkgevers kunnen dispensatie krijgen op voorwaarde dat ze hun personeel een gelijkwaardig alternatieve regeling aanbieden. De premie bedraagt ongeveer 2,5 propcent van het WAO-loon (inkomen tussen 28.000 en 75.000 gulden). In de detailhandel is het WAO-gat nu gedicht voor alle 470.000 werknemers. Eerder was al tot reparatie besloten in het grootwinkelbedrijf (onder meer V&D, Ahold en KBB) en supermarkten (levensmiddelen en textiel), meubelhandel en zuivelhandel.