Parlement Cambodja steunt nieuwe regering

PHNOM PENH, 1 JULI. Het nieuwe Cambodjaanse parlement, dat eind mei werd gekozen, heeft vanmorgen zijn steun gegeven aan een overgangsregering, waarin zowel de oude regering als voormalige verzetsgroepen zijn vertegenwoordigd. “Dit is waarachtig een democratisch land”, aldus een opgetogen prins Norodom Ranariddh, die aan het hoofd staat van de koningsgezinde partij.

Ook Hun Sen, die tot voor kort premier was van de nog door het buurland Vietnam genstalleerde bewind, toonde zich tevreden over de nieuwe regering, waarin hij een van de co-presidenten zal zijn. “Nu beschikken we over een factor van stabiliteit in de vorm van de nationale voorlopige regering van Cambodja”, verklaarde hij na de stemming in het parlement.

De guerrilla-organisatie Rode Khmer is voorlopig op eigen verzoek niet opgenomen in de overgangsregering. Wel keerden enkele leiders van de Rode Khmer vandaag terug naar de hoofdstad Phnom Penh, die ze twee maanden geleden hadden verlaten uit onvrede met het verkiezingsproces onder supervisie van de Verenigde Naties. De leiders verklaarden dat ze wilden onderhandelen met de nieuwe regering over het overdragen van de door hun gecontroleerde gebieden in het noordwesten land. Volgens de meeste bronnen beheersen de Rode Khmers ongeveer twintig procent van het totale Cambodjaanse grondgebied. Ook zou de Rode Khmer nu bereid zijn om zijn gevechtseenheden te ontbinden en te laten opgaan in het nieuwe nationale leger van het land. (Reuter, AP)