Nieuwe studie financieren Wijkertunnel

DEN HAAG, 1 JULI. De Tweede Kamer heeft besloten opnieuw onderzoek te laten doen naar de private financiering van de Wijkertunnel. De staf van de commissie voor de rijksuitgaven moet proberen het verschil tussen de vervoersprognoses van het ministerie en die van de ING-Bank, de private financier van de Wijkertunnel, in een bedrag uit te drukken.

Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) kwam anderhalve week geleden in opspraak toen de staf van de commissie voor de rijksuitgaven haar ervan beschuldigde vervoersprognoses van de ING-Bank achter te hebben gehouden. Omdat vervoersprognoses een belangrijke rol spelen bij private financiering, zouden de onverwacht hoge prognoses van de ING-Bank tot extra kosten voor de Wijkertunnel leiden.

Met uitzondering van VVD en GroenLinks legde de Tweede Kamer zich vorige week dinsdag neer bij de uitleg van Maij-Weggen dat de commotie over de verschillende vervoersprognoses “een misverstand” betrof. Tegelijk zegde de minister de Kamer toe het verschil tussen de prognoses van de ING-Bank en die van het ministerie, dat ze “marginaal” noemde, te laten becijferen. Dinsdag schreef de minister de Tweede Kamer echter dat daartoe op het ministerie “diverse pogingen” waren ondernomen, maar dat deze wegens het grote aantal onzekerheden waren “vastgelopen”.