Metaforisch landschap van Michael Graves

Michael Graves (1934) behoort tot de "mega-sterren' van de hedendaagse architectuur.

Hij is een van de bekendse exponenten van de stroming van het postmodernisme. Door het eclectische en kleurrijke gebruik van zeer uiteenlopende beelden, onder andere uit de klassieke oudheid, schept hij wat hij noemt "metaforische landschappen'. Met zijn eerste grote opdracht, een overheidsgebouw in Portland, Oregon, kwam een discussie op gang die nog feller werd toen hij in 1985 een toren bouwde voor de Humana Corporatieon in Kentucky. Ook zijn ontwerpen voor de uitbreiding van het Whitney Museum deden veel stof opwaaien.

Naast ontwerper van vaak grote publieke gebouwen is hij al vele jaren hoogleraar aan Princeton-universiteit. De laatste jaren heeft hij ook veel objecten ontworpen zoals koffiepitten, sieraden, tafels, stoelen en tapijten. Hij heeft ook naam gemaakt met zijn tekeningen, die regelmatig in musea en galeries zijn tentoongesteld en door instellingen en particulieren zijn aangekocht. Samen met zijn generatiegenoten Peter Eisenman, John Hejduk, Richard Meier en Charles Gwathmey (die uiteindelijk de uitbreiding van het Whitney realiseerde), behoort hij tot de invloedrijke groep "The New York Five'. Graves zelf omschrijft zijn werk als "figuratief', dat wil zeggen aan de menselijke maat verbonden.