Marine duikt vaten met hasj op bij de Azoren

DEN HELDER, 1 JULI. Duikers van de Nederlandse mijnenjager Hr.Ms. Schiedam hebben het afgelopen weekeinde op de zeebodem van de Atlantische Oceaan bij de Azoren containers met in totaal twintig ton hasj gevonden.

De containers waren een kilometer uit de kust van Sao Miguel op een diepte van 35 meter gelokaliseerd met behulp van sonar en onbemande mini-onderzeeërs. Justitie in Nederland had aanwijzingen voor deze onderzeese voorraad gekregen bij een huiszoeking in Nederland, waarbij zeekaarten werden gevonden waarop het depot stond aangegeven. De hasj was in porties van 190 kilo verpakt in plastic vaten, die waren afgedicht met paraffine. De vaten waren op hun beurt opgeborgen in 40-voets zeecontainers. De Schiedam heeft twee vaten aan boord genomen, die als bewijsmateriaal zullen dienen. De overige vaten zullen worden gelicht door de Portugese marine. De Schiedam keert zondag in Den Helder terug.

De vondst is het resultaat van een in 1991 begonnen onderzoek van justitie, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) en de douanerecherche naar een deels Nederlandse criminele organisatie. Het onderzoek begon na het faillissement van de toenmalige Femis-bank in Baarle-Nassau. Bij een inval vond de Fiod daar gecodeerde nota's, die klopten met schepen en scheepsbewegingen over de hele wereld. Sindsdien is in Canada bijvoorbeeld 160 ton hasj onderschept met een straatwaarde van ruim 500 miljoen gulden.

De bende legde zich toe op het transport van hasj van Pakistan en Afghanistan, via de Portugese eilandengroep naar Amerika en Europa. De organisatie beschikte over forse banktegoeden in onder meer Luxemburg en Zwitserland, over de meest geavanceerde gereedschappen en communicatiemiddelen, en over een vloot van schepen. Het justitieel onderzoeksteam vermoedt dat de "criminele multinational' de Azoren geschikt vond om op de zeebodem een voorraad drugs op te bouwen.