"Macedonië laat veel schendingen sancties toe'

BRUSSEL, 1 JULI. Macedonië doet steeds minder moeite om het VN-embargo tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro) te handhaven. Het aantal schendingen is de laatste weken meer dan verdubbeld. Met deze bevindingen is een delegatie van de socialistische fractie in het Europese Parlement deze week teruggekeerd uit Macedonië.

De Europarlementariërs zeggen ernstig te twijfelen aan de doelmatigheid van het embargo, gezien de omvang van het illegale verkeer. Volgens de UNPROFOR-troepen en de CVSE-monitoren ter plaatse passeerden tussen half mei en half juni duizend lichte vrachtwagens per week de grens tussen Macedonië en de Servische provincie Kosovo, in plaats van de gebruikelijke vijfhonderd. Het aantal zware vrachtwagens verdrievoudigde in diezelfde periode van 360 per week naar ongeveer duizend. Ook was er een zeer forse toename waar te nemen bij de tankauto's. In plaats van 245 per week passeerden de grens met Servië in de afgelopen maand ongeveer 450 tankauto's, gevuld met olie en benzine.

Volgens de delegatie, die bestond uit de Duitser Jannis Sakellarious en de Nederlander Eisso Woltjer, vindt vrijwel al dit verkeer 's nachts plaats, wanneer de grensposten "tegen de regels in' gesloten zijn. Zij menen dat de internationale gemeenschap reden heeft om ernstig te twijfelen aan het effect van sancties bij het uitoefenen van druk op Joegoslavië. De reputatie van Macedonië zal ernstig schade lijden, als binnenkort binnen de CVSE de schendingen van het bestand worden besproken, zo schrijven zij in een rapport aan het parlement. De tankwagens komen hoofdzakelijk uit de EG-lidstaat Griekenland, die eveneens het embargo onderschrijft. De rapporteurs zeggen enig begrip te kunnen opbrengen voor de houding van Macedonië, gezien de rampzalige toestand van de economie en de gespannen betrekkingen met Griekenland. Het land zegt 3,4 miljard gulden schade te hebben geleden. De EG heeft in december 220 miljoen gulden compensatie toegezegd, waarvan tot nu toe slechts 55 miljoen in Macedonië is gearriveerd.