Koers Philips naar record, beurs naar hoogste jaarkoers

AMSTERDAM, 1 JULI. De hogere dollar en de hoop op een Duitse renteverlaging zorgden vanmorgen voor hogere koersen op de Amsterdamse effectenbeurs. Philips steeg naar de hoogste koers dit jaar.

AMSTERDAM Op de Duitse markt hoopte men op een verlaging van de officiële tarieven van de Bundesbank met zeker een half procent; een verlaging met een kwart procent zou volgens handelaren weinig uithalen om de Duitse economie een aansporing te geven. De hoop op een besluit van het centrale-bankbestuur, dat vanmorgen in Leipzig begon te vergaderen, tot verlaging van de tarieven was de oorzaak van het vriendelijke sentiment. De obligatiemarkt gaf verbeteringen van een dubbeltje tot drie stuivers te zien.

Philips, dat gisteren een buitengewone bate van 1,1 miljard gulden op de verkoop van het belang in MEC bekendmaakte en toen al 90 cent in koers steeg, voegde daar nog drie dubbeltjes aan toe en bereikte tegen het eind van de ochtend 30,40 gulden, de hoogste stand van dit jaar tot nu toe.

De chemieconcerns Akzo en DSM wisselden van ontwikkeling. Akzo haalde het verlies van 90 cent van woensdag bijna helemaal in door acht dubbeltjes te stijgen naar 152,40. DSM daarentegen, dat 1,70 gulden was kwijtgeraakt, voegde weer 1,40 gulden aan de koers toe op 87,70.

Verder noteerde Unilever bij de internationals onveranderd 202,90 gulden en steeg Koninklijike Olie na de verbetering van 70 cent gisteren nog twee kwartjes tot 177,40. KLM, dat toch mag meebieden voor een order voor verbetering van helicopters, steeg 40 cent tot 26,30 gulden.

In de financiële hoek ging ABN Amro onverdroten verder omhoog. Op 56,40 was de notering 90 cent hoger na de verbetering van twee kwartjes gisteren. Aegon deed er op 83,50 gulden een gulden bij, Amev op 67,10 twee kwartjes en ING op 64,70 twee dubbeltjes.

In de uitgeverssector ging Elsevier 40 cent omhoog naar 138,70, waarbij meespeelde dat Reed Elsevier een Franse uitgeverij overneemt. Wolters Kluwer ging met de stroom mee en steeg 90 cent tot 94,60. VNU viel uit de toon met een daling van 20 cent tot 115 gulden.

De markt had het nieuws over het voor dit jaar verwachte verlies van 150 gulden miljoen bij Fokker klaarblijkelijk al weer achter de kiezen, want de koers van het vliegtuigaandeel handhaafde zich op 17,20 na gisteren 20 cent te zijn weggezakt. Hunter Douglas, dat al enige tijd de aandacht geniet, steeg na de verbetering met 90 cent van gisteren nog twee dubbeltjes tot 53,70.

De koers van de dollar steeg vanmorgen op de Europese wisselmarkten weer flink. De Amerikaanse munteenheid noteerde om 12.00 uur 1,9195 na een slotkoers van 1,8970 gulden gisteren. Valutahandelaren schreven de koersstijging, die gisteravond op de wisselmarkt in New York al tot stand was gekomen, toe aan de uitlatingen van de Amerikaanse minister van financiën, Lloyd Bentsen.

Die voorspelde een verdere verlaging van de rentetarieven in Duitsland, al voegde hij hieraan toe dat dit niet meteeen op de bijeenkomst van de Bundesbank in Leipzig later op de dag zou hoeven gebeuren. Door een renteverlaging wordt de dollar ten opzichte van de mark aantrekkelijker voor beleggers.

Hij herhaalde het standpunt dat de VS “beslist” niet uit zijn op een hogere koers van de yen ten opzichte van de dollar. Eerder was in Washington gesuggereerd dat door een hogere yenkoers Japanse produkten in de VS duurder worden en terwijl Amerikaanse produkten in Japan in prijs dalen, wat zou leiden tot een vermindering van het enorme handelsoverschot van Japan ten opzichte van de VS heeft. Dat overschot is de Amerikanen al geruime tijd een doorn in het oog.

De belangrijkste Europese munteenheden gaven weinig koersschommelingen te zien. Het pond sterling daalde licht van 2,8590 naar 2,8565 gulden terwijl de Franse frank juist licht opveerde van 33,255 naar 33,285 gulden per honderd.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kon gisteren geen houvast vinden. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen ging met 2,77 punten naar beneden om te sluiten op 3.516,08 punten. De omzet kwam uit op 280 miljoen aandelen na 245 miljoen op dinsdag.

De handel toonde een beeld dat typisch was voor het einde van een kwartaal. De beleggers lieten hun zaken voor wat die waren omdat hun portefeuilles al op orde zijn. Er heerste wat onzekerheid na de berichten van dinsdag, waaruit geen duidelijk beeld over de richting van de economie van de VS naar voren kwam.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio profiteerden buitenlandse beleggers van de lagere yenkoers. Mede door hun kooplust werd de Nikkei-Index voor 225 fondsen 334,61 punt omhoog gedreven naar 19.924,61.