Kater Napoleon mag weer op straat komen

WASSENAAR, 1 JULI. De Wassenaarse kater Napoleon mag van zes tot negen uur 's avonds weer buiten komen. Deze uitspraak deed de Raad van State begin deze week in het kort geding dat de eigenaar van de kater had aangespannen tegen de gemeente Wassenaar. De uitspraak is een "voorlopige voorziening'.

De gemeente kreeg al maanden klachten over Napoleon die in het centrum van Wassenaar de buurt zou terroriseren. De kater zou gemakkelijk “uithalen naar mensen, door kattenluikjes bij de buren naar binnen sluipen om bakjes van andere poezen leeg te eten en agressief gedrag vertonen.” Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de kater een nierziekte waardoor hij op dieet staat en dus “begrijpelijkerwijs probeert te snoepen bij anderen.”

Het college van B en W stelde de eigenaar aansprakelijk voor het gedrag van de kat en gebood hem het dier binnen te houden. De eigenaar ging tegen dit besluit in hoger beroep bij de Raad van State, die bepaalde dat de eigenaar niet gedwongen kon worden de kat binnen te houden.

De buurt spreekt volgens de voorlichter van de gemeente Wassenaar over Napoleon als de “pitbull onder de katers”. De gemeente hoopt dat de schriftelijke uitspraak, die over een maand van de Raad verwacht wordt, het besluit van de gemeente alsnog respecteert. Tot die tijd moet Napoleon in ieder geval om negen uur 's avonds thuis zijn.