Impasse bij machtsstrijd in Pakistan

ISLAMABAD, 1 JULI. Pakistan is in een politieke impasse terechtgekomen door een aanhoudend conflict over het bestuur van de provincie Punjab, waar ongeveer zestig procent van de Pakistaanse bevolking woont.

De regering van premier Nawaz Sharif, die dinsdag Punjab onder direct bestuur van Islamabad plaatste, is er in de praktijk nog niet in geslaagd haar gezag in de omstreden provincie te vestigen. De gouverneur van Punjab, Chaudhry Altaf Hussain, die eerder deze week door het provinciale parlement van zijn functie werd ontheven, weigert eenvoudig plaats te maken voor een opvolger. Hij kan daarbij rekenen op de steun van de Pakistaanse president Ghullam Ishaq Khan, die zich openlijk tegen de poging heeft verklaard van Nawaz Sharif om Punjab onder direct bestuur van de regering te plaatsen.

Hussain noemde de stap van Islamabad onwettig en hij werd daarin bijgevallen door de premier van de provinciale regering, Manzoor Ahmad Wattoo. Die laatste verklaarde: “We hebben de provincie Punjab volledig onder controle en het gehele bestuur verloopt soepel onder mijn wettige regering.”

President Ghullam Ishaq Khan, die al maandenlang in een machtsstrijd is gewikkeld met premier Nawaz Sharif, kreeg bij zijn verzet tegen de afkondiging van direct bestuur in Punjab steun van oppositieleidster Benazir Bhutto, die de stap in strijd met de constitutie noemde.

Medestanders van Nawaz Sharif betogen dat de toestemming van de president voor het afkondigen van direct bestuur in Punjab niet noodzakelijk is, een versie die door adviseurs van de president werd betwist.

Beide kampen lijken niet bereid elkaar ook maar een centimeter toe te geven en het is dan ook zeer onduidelijk hoe lang de huidige impasse zal duren. Hiermee dreigt de machtsstrijd tussen premier en president, met op de achtergrond oppositieleidster Benazir Bhutto, het bestuur over het land steeds meer te verlammen. De macht van de president is niet langer onbeperkt, nadat het Pakistaanse Hooggerechtshof het ontslag dat Ghjulam Ishaq Khan aan Sharif had verleend ongedaan had gemaakt. De huidige Punjab-crisis legt echter ook de grenzen van de macht van de premier bloot. (Reuter, AFP)