Honkbalcoach ontevreden ondanks winst op Canadezen

ROTTERDAM, 1 JULI. Bondscoach Jan Dick Leurs liep gisteravond na afloop van de wedstrijd nog een half uur getergd heen en weer voor de dugout. Zijn honkbalploeg had weliswaar met 14-9 gewonnen van het nationale team van Canada, maar er was volgens hem toch te veel fout gegaan. “Ik heb goed de pest in en de spelers weten dat verdomd goed. Het team viel in de laatste innings in slaap.”

Leurs onderging bijna weer de nachtmerrie van 1984. Toen werd de Nederlandse ploeg in de finale van de Haarlemse Honkbalweek met 17-4 afgedroogd door Canada. Leurs was erbij in 1984, toen nog als assistent van de Amerikaan Harvey Shapiro. Ook de huidige internationals Eric de Vries, Jacky Jacoba, Marcel Joost en Marcel Kruijt stonden negen jaar gelden in het veld. Nederland is daarna nooit meer tot de finale van een Honkbalweek, de Haarlemse tegenhanger van het World Port Tournament in Rotterdam, doorgedrongen. Van de zestien wedstrijden die Nederland tegen Canada heeft gespeeld werden er slechts vijf in winst omgezet.

Ontmoetingen met Canada geven een idee van de positie van Nederland in de honkbalwereld. Door de zuigkracht van de profs dient Bernie Beckman om het jaar een nieuwe selectie te formeren. Steeds weer slaagt de Canadese manager van Groningse afkomst er in een degelijk team te bouwen. Goed voor een plaats in de sub-top van de amateurwereld. In de afgelopen twee WK-toernooien eindigden de Canadezen als vijfde en achtste, Nederland werd tiende en negende.

In Rotterdam ging het opnieuw bijna mis met de Nederlandse ploeg. Telkens werd een ruime voorsprong teniet gedaan door een serie Canadese honkslagen. Oranje sloeg 22 honkslagen. Absolute uitblinker was korte stop Lars Koehorst: vijf uit vijf. Ook Jurjan Koenen en Marcel Joost hadden met ieder drie hits een belangrijk aandeel in de zege. Over de pitchers was Leurs minder tevreden.

Door de zege eindigde Nederland de eerste toernooihelft met zes punten, evenals de Amerikaanse profs van Major League Baseball International.