Demonstraties in Valenciennes en Marseille; Justitie kraakt kluis Olympique

MARSEILLE, 1 JULI. Bij de naspeuringen naar het mogelijke omkoopschandaal bij de Franse landskampioen Olympique Marseille is gisteren een inval gedaan in de clubburelen. Daarbij werd de kluis gekraakt, werden de prullenbakken doorgesnuffeld en een pak documenten, vooral financiële administratie, in beslag genomen.

Rechter Bernard Beffy, die het onderzoek leidt, en zes politie-agenten waren zeven uur bezig met het schiften van de dossiers en het uitzoeken van de belangrijke papieren. Beffy weigerde bij het verlaten van het kantoor elk commentaar. Jean-Louis Levreau, vice-voorzitter van de Europa-cupwinnaar, vertelde dat de rechter een smid had laten komen om de safe open te breken in het kantoor van Alain Laroche, de financieel directeur.

“Laroche was in Parijs en wij hadden de sleutels niet”, was de verklaring van Levreau voor de forcering. Het gewroet in het afval bracht hij in verband met de jacht op mogelijke sporen van verbrande papieren. “De rechter heeft wat documenten meegenomen, waaronder een paar spelerscontracten en wat accountantsverklaringen.”

Beffy gaat na of het waar is dat Olympique Marseille drie spelers van Valenciennes heeft benaderd om de onderlinge confrontatie op 20 mei te "regelen'. Bij winst zou Marseille de Franse titel vroegtijdig prolongeren. Dat gebeurde ook. Marseille-middenvelder Jean-Jacques Eydelie, die ervan wordt verdacht als tussenpersoon te zijn opgetreden, zit nog steeds in voorarrest.

Christophe Robert van het gedegradeerde Valenciennes en zijn vrouw Marie-Christine wordt "passieve corruptie' ten laste gelegd. Ze hebben bekend 250.000 francs (ruim 80.000 gulden) te hebben aangepakt. Een andere Valenciennes-speler, de Argentijnse international Jorge Burruchaga, is woensdag vanuit zijn vaderland teruggekeerd naar Frankrijk om te worden ondervraagd in deze affaire. Burruchaga, die ook een aanbod was gedaan slecht te spelen, verklaarde dat hij belangrijke informatie heeft, maar hij weigerde er nader op in te gaan.

Verwacht wordt dat Beffy, terwijl hij in de Zuidfranse havenstad is, Marseille-secretaris Bernes zal verhoren. Bernes wordt door de spelers van Valenciennes naast Eydelie genoemd als contactpersoon in deze affaire. Hij lag woensdag nog in het ziekenhuis wegens een aanval van depressiviteit, maar is volgens de artsen wel in staat op een aantal vragen antwoord te geven.

Meer dan duizend OM-supporters trokken woensdagavond door het stadscentrum naar het hotel waar de spelers van Marseille voor het eerst na hun vakantie weer bijeen kwamen. De optocht was bedoeld om het team een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijden.

Ongeveer honderd aanhangers van Valenciennes demonstreerden voor het hoofdkantoor van de Franse voetbalbond in Parijs. Ze eisten dat de nederlaag tegen Marseille (0-1) wordt omgezet. De club kwam één punt tekort om degradatie te ontlopen.

De Europese voetbalunie (UEFA) bevestigde een klacht te hebben ontvangen van Marseille naar aanleiding van de uitlatingen van enkele vertegenwoordigers van CSKA Moskou. Een viertal Russen, onder wie trainer Kostiliev, beweerde telefonisch benaderd te zijn door iemand die zei namens Marseille te spreken en die geld bood voor opzettelijk slecht spel. CSKA verloor het Europa Cup-duel op 17 maart met 6-0. De clubleiding beweerde niets te weten van deze omkooppogingen, laat staan dat er door iemand op is ingegaan.

Olympique Marseille kocht Paulo Futre van Benfica. Over de duur van de verbintenis van de Portugees, die in januari voor elf miljoen gulden van Atletico de Madrid werd overgenomen, zijn geen mededelingen gedaan. Futre moet bij de houder van de Europese beker voor landskampioenen de plaats innemen van de Ghanees Abedi Pele. (AFP)