Cocane onderschept met waarde van miljard

MIDDELBURG, 1 JULI. Een rechercheteam van de Zeeuwse regiopolitie heeft bijna 2.300 kilo zuivere cocane opgespoord met een straatwaarde van ongeveer één miljard gulden.

Het is de op een na grootste vondst van cocane in ons land. Vier jaar geleden werd in IJmuiden een Europees record van 2.658 kilo onderschept.

De nu opgespoorde cocane zat verstopt in grote brokken nagemaakte steenkool. In een opslagloods in Zaandam werd 175 kilo aangetroffen, en de rest van de drugs lag in een loods in de haven van Antwerpen. De politie heeft in verband met de zaak twee arrestaties verricht: een 43-jarige man uit Zaandam en een 56-jarige man uit Haarlemmermeer zijn vorige week opgepakt.

Het rechercheteam begon het onderzoek naar de cocanesmokkel eind vorig jaar. Aanleiding was de handel en wandel van de gearresteerde man uit Zaandam, die toen nog in Zeeuwsch-Vlaanderen woonde. De man was eerder betrokken geweest bij drugstransporten via het Belgische vliegveld Zaventem. Via hem kwam de politie de drugstransporten op het spoor.

De politie gaat er vanuit dat de narcotica afkomstig is uit Venezuela, en vervolgens per schip naar Antwerpen is vervoerd. Vanuit Antwerpen is de 175 kilo cocane per vrachtwagen naar de loods in Zaandam gereden. De rest bleef in het Antwerpse havengebied achter. J.G. den Rooijen, chef van het rechercheteam, vermoedt dat de gehele partij uiteindelijk was bestemd voor de Nederlandse markt. “Maar het kan ook zijn dat er plannen waren het spul verder te verspreiden over Europa. Wij doen daar nog onderzoek naar”.

Opvallend was, zo deelde een woordvoerder van de Middelburgse rechtbank gisteren mee, dat de twee mannen hun zaakjes uitstekend hadden georganiseerd. Vooral de arrestant uit Zaandam wordt aangemerkt als de contactpersoon tussen leveranciers en afnemers. De politie sluit niet uit dat er meer arrestaties zullen volgen.

Voorafgaand aan de arrestaties deed de politie huiszoekingen in Zaandam, Barneveld en Haarlemmermeer. Daarbij werden drie geladen vuurwapens gevonden. Twee ervan waren voorzien van geluiddempers. De partij cocane is inmiddels door de politie verbrand. De Zeeuwse politie werkte bij het onderzoek samen met onder meer de douane en marechaussée, en Belgische opsporingsinstanties.