Champions Trophy in teken van eerherstel hockeyteam

KUALA LUMPUR, 1 JULI. Het is al weer elf jaar geleden dat het Nederlands mannen-hockeyteam voor het laatst het toernooi om de Champions Trophy won. Daarom zou het volgens bondscoach Roelant Oltmans van grote psychologische waarde zijn als Oranje, met het oog op het wereldkampioenschap in Australië eind 1994, het prestigieuze evenement eindelijk weer eens op zijn naam schrijft. Daar zijn nog twee kansen voor: vanaf zaterdag in Maleisië en volgend voorjaar in Pakistan.

Gezien de resultaten van de laatste jaren is Nederland geen kanshebber voor de eindoverwinning. Tegen de huidige top 3 van de wereld, Duitsland, Australië en Pakistan, heeft Oranje sinds het WK van 1990 nauwelijks een goed resultaat behaald. Toch acht Oltmans zijn team niet kansloos voor de eindzege in Kuala Lumpur. “Winnen we van Maleisië, Spanje en Duitsland en halen we een punt tegen Australië en Pakistan dan staan we waarschijnlijk in de finale. Daarna kan er van alles gebeuren.” Maar het kan ook helemaal fout gaan, realiseert Oltmans zich. “Verlies je de eerste wedstrijd van Maleisië dan moeten we misschien tegen degradatie vechten.”

De grote afwezige in Kuala Lumpur is Groot-Brittannië dat in liefst twaalf van de veertien edities van de Champions Trophy meedeed. De Britten werden zesde bij de Olympische Spelen in Barcelona. Normaal is dat genoeg voor deelname aan de Champions Trophy, maar aangezien de internationale hockeyfederatie (FIH) de organisatie aan Maleisië heeft toegewezen, behoorde dat land automatisch tot de zes deelnemers. Maleisië eindigde in Barcelona op de negende plaats. De hekkesluiter van dit toernooi degradeert en zijn plaats wordt bij de volgende editie door de Britten ingenomen.

Nederland speelt in het Tun Razak-stadion achtereenvolgens tegen thuisland Maleisië (zaterdag), Australië (maandag), Pakistan (dinsdag), Spanje (donderdag) en Duitsland (vrijdag). De plaatsingswedstrijden zijn op zondag 11 juli.

Nederland speelde in het toernooi om de Champions Trophy nog nooit tegen Maleisië, dat dit jaar voor het eerst deelneemt.

Oltmans over Maleisië: “Normaal zou je tegen die ploeg moeten winnen. Gebeurt dat dan zit je meteen goed in het toernooi. De Maleisiërs spelen echt Aziatisch hockey. Ze zullen ons dus veel ruimte laten. Ze hebben zo'n vier, vijf individueel hele sterke hockeyers.”

Tegen Australië heeft Nederland een hele duidelijke negatieve balans in de Champions Trophy. Twaalf keer werd er tegen dat land gespeeld, drie keer werd er gewonnen en liefst negen keer verloren. De laatste zege van Oranje dateert uit 1987, 2-1 in Amstelveen. Australië won de Champions Trophy vijf keer. Beide ploegen oefenden de afgelopen dagen twee keer tegen elkaar in Singapore. Nederland won de eerste wedstrijd met 1-0 en verloor de tweede met 6-4.

Oltmans over Australië: “Dat is voor mij één van de favorieten. Ze hebben een sterk team. De Aussies spelen in een 2-3-5-opstelling en hanteren een zôneverdediging. Dat zijn wij in Nederland niet gewend. We moeten zorgen dat we ons niet laten verleiden om met zes man aan te vallen, want je hebt zo een snelle counter om je oren. Wat dat betreft hebben we een prettig gevoel overgehouden aan de twee laatste oefenpartijen.”

De Nederlandse balans tegen Pakistan is nog steeds positief. Van de dertien Trophy-duels tegen de Aziaten werden er zeven gewonnen en drie verloren. Drie eindigden er gelijk. Pakistan won twee keer de Champions Trophy, maar dat waren de eerste twee edities, in 1978 en '80.

Oltmans over Pakistan: “Voor mij ook een favoriet. Vrijwel de hele olympische selectie is intact gebleven. We weten nu wel hoe we het tegen Pakistan moeten aanpakken. We zullen niet zo aanvallend tegen de Pakistanen spelen als de laatste keer in Amstelveen. Dat kunnen ze vergeten. Het is te hopen dat we de eerste goal tegen ze kunnen maken, want dan kunnen we ons eigen spel en ons eigen tempo blijven spelen.”

Van Spanje heeft Nederland nog nooit verloren in de Champions Trophy. Drie keer werd er gewonnen en één wedstrijd eindigde in een gelijkspel.

Oltmans over Spanje: “Van die ploeg weet ik weinig. Ik heb begrepen dat de Spanjaarden de Champions Trophy als tussenstation zien. Zij moeten zich in Polen straks nog voor het WK kwalificeren. Maar als zij heerlijk onbevangen gaan spelen, kan Spanje voor ons een gevaarlijke tegenstander worden.”

Titelhouder Duitsland werd in de historie van het toernooi maar eenmaal door Nederland verslagen, in Berlijn '89 met 2-1. Vijf keer verloor Oranje, vijfmaal werd het gelijk. De Duitsers bemachtigden vijf keer de beker.

Oltmans over Duitsland: “De situatie van de Duitsers is vergelijkbaar met die van ons. Bij hen zijn er na Barcelona ook zo'n zes, zeven spelers gestopt. We hebben laatst in Dublin met 1-0 van Duitsland verloren, maar we domineerden zestig minuten in die wedstrijd. Voor mijn gevoel moeten we ze kunnen verslaan. Wij zijn in ons spel creatiever dan de Duitsers, maar wat ze doen doen ze gewoon goed.”

    • Hans Klippus