Bosniërs weer naar Genève

SARAJEVO, 1 JULI. Het Bosnische staatspresidium gaat weer deelnemen aan de Geneefse besprekingen, om te voorkomen dat Kroatië en Servië het lot van de republiek alleen bepalen.

Met dat gisteren genomen besluit beëindigen de twee leiders van het Bosnische staatspresidium, president Alija Izetbegovic en vice-president Ejup Ganic, hun boycot van het vredesoverleg in Genève, die ze begonnen toen onlangs Servië en Kroatië hun plan voor de opdeling van Bosnië in drie etnische eenheden presenteerden. Volgens vice-president Ganic moet de Bosnische leiding trachten het initiatief aan de onderhandelingstafel te veroveren. “Het is niet goed als de artsen in Genève zitten en de patiënt hier in Bosnië,” aldus Ganic.

In Sarajevo zijn gisteren de burgemeester en de voltallige gemeenteraad aan een hongerstaking begonnen uit protest tegen de sterk verslechterde bevoorrading van de bevolking van Bosnië. Ze willen de hongerstaking volhouden totdat de inwoners van Sarajevo per persoon per dag 350 gram voedsel krijgen, de stroomtoevoer is hersteld en ten minste dertig procent van het beschikbare drinkwater kan worden geleverd. Burgemeester Muhamed Kresevljalovic beschuldigde gisteren de VN-hulporganisatie UNHCR van het achterhouden van hulpgoederen om de Bosnische moslims onder druk te zetten en hen te dwingen deel te nemen aan het vredesoverleg in Genève.

Woordvoerders van de UNHCR hebben dit met klem tegengesproken. Ze ontkenden gisteren niet dat de bevoorrading van de Bosnische bevolking is verslechterd, maar weten dit aan drie factoren: de gevechten in Centraal-Bosnië, de blokkades en sabotage van de strijdende partijen en de sterk teruggelopen bijdragen uit donorlanden. Gisteren hielden de Bosnische Serviërs opnieuw een konvooi van tankwagens tegen dat onderweg was naar Sarajevo. Ze eisten vier van de acht vrachtwagens met inhoud op. Volgens UNHCR-woordvoerder Peter Kessler wordt met ingang van vandaag de voedselhulp voor twee miljoen mensen in Bosnië gehalveerd.

In het midden en Westen van Bosnië-Herzegovina is ook gisteren weer hevig gevochten. Op diverse plaatsen slaagden de moslims erin de Kroaten terug te dringen. In Mostar veroverden ze een belangrijk militair steunpunt van de Bosnische Kroaten. De leiding van de HVO, het leger van de Bosnische Kroaten, heeft gisteren met het oog op het verloop van de strijd een algemene mobilisatie afgekondigd. “Het bestaan van de (Bosnische) Kroaten is in gevaar”, zo heette het in een door de HVO-leiding uitgegeven verklaring.

De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren het mandaat van de VN-vredesmacht in Kroatië met drie maanden verlengd, maar secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali gevraagd na één maand verslag uit te brengen van de toestand in Kroatië. Met dit verzoek komt de raad tegemoet aan de wens van de Kroatische regering, het mandaat met slechts één maand te verlengen. (Reuter, AP, AFP)