Bom treft ministerie van sociale zaken

PAG.3 DADEN VAN RARA

DEN HAAG, 1 JULI. Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid in Den Haag is vanochtend om precies drie uur getroffen door een bomaanslag. De explosie heeft in de gevel van het gebouw ter hoogte van de vierde etage een gat geslagen van ruim zes meter. De aanslag is opgeëist door RARA, een organisatie die eerder bomaanslagen in Nederland heeft geclaimd.

Door de explosie is een aanzienlijk aantal werkkamers zwaar beschadigd. Niemand is gewond geraakt. De 1.800 ambtenaren die in het gebouw werken konden vanochtend thuis blijven. Het ministerie bleef tot half twee vanmiddag gesloten.

Later op de ochtend, rond vijf uur, kwam over de fax van Radio Rijnmond een vier vellen tellende verklaring binnen, waarin de aanslag werd opgeëist door de Revolutionaire Anti Racistische Actie (RARA). De redactie heeft de politie op de hoogte gesteld.

In de verklaring stelt RARA het te hebben gemunt op de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen (DIA) van het departement, omdat die afdeling een spilfunctie vervult in de jacht op illegalen. De ambtenaren van deze dienst werken tamelijk dicht bij de plek waar de bom is ontploft.

De aanslag roept onmiddellijk herinneringen op aan de aanslagen op het ministerie van binnenlandse zaken en het woonhuis van staatssecretaris Kosto op 13 november 1991. Ook toen werd tevoren telefonisch gewaarschuwd, ook toen werd de aanslag korte tijd later opgeëist in een verklaring die was ondertekend met RARA. Destijds vormde de onvrede met het vreemdelingenbeleid de in de verklaring genoemde reden voor de aanslag. De bommen lagen toen niet op de plaatsen die in de verklaring werden genoemd. Dat is nu weer het geval: in de fax is sprake van een bom op de derde etage, terwijl de vierde verdieping getroffen werd. In november 1991 spitste de verklaring zich toe op de situatie van asielzoekers, deze keer gaat het met name om illegalen.

De daders van toen zijn nooit gevonden, hoewel BVD-directeur A. Docters van Leeuwen op de dag van de aanslag wist te melden dat zij te vinden zouden zijn binnen een kleine groep mensen met een "anti-imperialistische ideologie'. Er werd destijds onmiddellijk een speciaal opsporingsteam gevormd uit drie politiekorpsen, marechaussee, CRI en BVD.

Brandweer en politie in Den Haag waren vanmorgen drie kwartier en een half uur tevoren telefonisch gewaarschuwd door een man en een vrouw. Zij zouden om en om een cassette-bandje hebben ingesproken en dat voor de telefoon hebben afgespeeld. Er werd niet gezegd waarom de aanslag zou worden gepleegd.

Het gebouw in het Bezuidenhout aan de Anna van Hannoverstraat is volgens de politie na de waarschuwing onmiddellijk genspecteerd, maar dat leverde niets op. Alleen een verdachte vuilniszak werd verwijderd. Terwijl politie, brandweer en de bewakingsdienst nog in het gebouw waren ontplofte de bom. Na de aanslag is de politie begonnen met het doorzoeken van het gebouw naar mogelijk meer explosieven.

Pag.3: Waterschade op lagere verdiepingen

De bom is waarschijnlijk op de vierde etage in een groep toiletten geplaatst. Dat gedeelte van het gebouw, gelegen tussen het directoraat sociale zekerheid en het directoraat algemene zaken is geheel weggevaagd. Ook een aantal muren van naburige kamers zijn door de explosie weggeblazen. Een groot aantal ruiten is gesneuveld. Ook de liftschacht is beschadigd. De waterleiding is gesprongen, waardoor aanzienlijke schade is aangericht op lagere verdiepingen. De ambtenaren van deze afdelingen en die van de directie voorlichting en bibliotheek kunnen in elk geval voorlopig niet aan het werk.

In de gefaxte verklaring stelt RARA dat zij een grens wil trekken door “de mensenjagers” voor een moment te willen laten voelen hoe het is om opgejaagd te worden. De verklaring van 1991 bevatte een formulering van soortgelijke sterkking. De fax sluit af met de mededeling “Tot de volgende keer”.

Met de term "de mensenjagers' doelen de auteurs op de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen, die misbruik en oneigenlijk gebruik van wetgeving op het gebied van de arbeidsmarkt, arbeidsvoorziening en sociale zekerheid opspoort.

Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken, waaronder de Binnenlandse Veiligheidsdienst valt, zegt niets te kunnen en te mogen zeggen over eventuele resultaten die eerder onderzoek naar de activiteiten van de RARA heeft opgeleverd.