Zwarte moeder en blanke donor

Made in America. Regie: Richard Benjamin. Met: Whoopi Goldberg, Ted Danson, Nia Long, Will Smith. In: 30 theaters.

Het door drie vrouwelijke auteurs geschreven scenario van Made in America beantwoordt aan de wetten van een romantische Hollywoodkomedie. Een 16-jarig meisje gaat op zoek naar haar onbekende vader, tot ontzetting van de moeder die haar alleen heeft opgevoed, de man blijkt aanvankelijk een verschrikking, maar tegen alle verwachtingen in groeit er toch nog wat moois tussen de vader en de moeder, zodat de traditionele gezinsverhoudingen hersteld kunnen worden. Dat in dit geval pa en ma elkaar nooit eerder ontmoet hebben, omdat hij slechts de donor van een spermabank was, verandert niets wezenlijks aan het afgezaagde stramien.

De door Michael Douglas gecoproduceerde en door een andere acteur, Richard Benjamin, geregisseerde film onderscheidt zich toch van een lopende-band-produktie. Naar verluidt zou dat uitsluitend te danken zijn aan de pas in een laat stadium bij het project betrokken hoofdrolspeelster Whoopi Goldberg, die het script liet herschrijven. Moeder Goldberg is namelijk een bewust Afrikaans-Amerikaanse vrouw, die een winkeltje drijft vol snuisterijen uit het continent van herkomst. Het graven naar de wortels van de dochter wordt zo weerspiegeld in de activiteiten van de moeder. En wat is er komischer dan dat de gekraakte zaadbank-computer als naam van de donor een blanke uitspuwt?

Ted Danson vertolkt de vader als de nachtmerrie van een politiek bewuste Afro-activist. Hij is immers een met cowboyhoed getooide macho, een autohandelaar en, nog erger, hij rookt. De tegenstelling met Whoopi kon niet groter zijn. Des te merkwaardiger dat Made in America de omslag in haar waardering zo weinig motiveert. Misschien speelt mee dat de filmploeg (en weinig later, de Amerikaanse populaire pers) getuige was van de romantische verbroedering tussen de echte Goldberg en Danson.

De achteloosheid waarmee de film de cultuurkloof overbrugt, en daarmee een ook op satirisch niveau dankbaar onderwerp wegwerpt, zou een reden kunnen zijn voor behoorlijke kwaadheid als je tot een van de Amerikaanse minderheden behoort. Dat Made in America de uitmuntende wiskundige capaciteiten van Goldbergs dochter bij herhaling nadrukkelijk onder de aandacht brengt, functioneert slechts als povere schaamlap.

    • Hans Beerekamp