WATERKERSSOEP

De eerste keer dat ik waterkers at, was in Engeland. Ik was net naar Brighton verhuisd en was door een vriendin voor een “tea” uitgenodigd. Naast de schaal met scones, clotted cream en aardbeienjam stond een prachtig bord met hele dunne sandwiches met verschillende vullingen, onder andere waterkers. Sindsdien heb ik waterkers in vele gerechten verwerkt. Met zijn licht pepperige smaak is het een heerlijk ingrediënt om mee te experimenteren.

Voor 4 tot 6 personen

500 g waterkers, bijgesneden

30 g boter

40 g bloem

8,5 deciliter melk

zout en versgemalen witte peper

2,5 deciliter slagroom

Was de waterkers en leg 4 tot 6 takjes weg voor het garneren. Doe de waterkers met aanhangend water in een pan en laat een paar minuten op een middelhoog vuur koken tot hij geslonken is. Doe de waterkers dan in een zeef en druk overtollig water uit. Zet weg. Smelt de boter in een grote, zware pan op een laag vuur en roer er de bloem door. Laat de roux onder regelmatig roeren 2 minuten sudderen, maar laat hem niet bruin worden. Giet er al roerend de melk bij en laat onder af en toe roeren aan de kook komen op een middelhoog vuur. Draai het vuur laag en breng de roux op smaak met zout en peper. Voeg de waterkers toe en laat circa 10 minuten zachtjes sudderen. Pureer het mengsel in een blender of keukenmachine en zeef het vervolgens boven de schone pan. Roer er de slagroom door en laat doorwarmen op een laag vuur. Schep de soep in soepborden en garneer met de bewaarde takjes waterkers.

    • Kim Maclean