Vrouwenteams weigeren mee te spelen om de hockeybeker

ROTTERDAM, 30 JUNI. De clubs uit de vrouwenhoofdklasse hockey zullen komend seizoen niet deelnemen aan de nieuw ingevoerde bekercompetitie. De twaalf verenigingen laten in een gezamenlijke brief aan het bondsbestuur van de hockeybond weten zich niet te zullen inschrijven. De hoofdklassers zijn van mening dat er geen goed overleg is geweest over de invoering van het bekertoernooi. Zij hadden in een op 2 juni gedateerde brief al blijk gegeven van hun ongenoegen. Er werd in dat schrijven gesproken van “een zekere minachting” van het bestuur voor het hoofdklasse-overleg, het orgaan waarin vertegenwoordigers van de clubs zitting hebben.

De hoofdklassers vinden dat er afspraken zijn geschonden. Er werd in april een adviescommissie genstalleerd die onder meer zijn gedachte over een mogelijke bekercompetitie moest laten gaan. Daarin hadden naast twee leden van het bondsbestuur vier vertegenwoordigers van de clubs - twee bij de vrouwen, twee bij de mannen - zitting. Volgens de hoofdklassers is commissie niet voldoende in de plannen gekend. Het bestuur had al definitief besloten tot een bekercompetitie te komen voordat het afsluitende overleg met de adviescommissie had plaatsgevonden.

Het boterde al geruime tijd niet tussen het bondsbestuur en het hoofdklasse-overleg van de vrouwen. Voorzitter Ton Lejeune trad per 1 juni af omdat zij vond dat er een onwerkbare situatie was onstaan. Lejeune voerde bijna tien jaar lang het overleg aan. Onder haar bewind werd besloten play-offs in te voeren. Dat bleek afgelopen seizoen een groot succes te zijn.