Vetorecht Staat na beursgang PTT

DEN HAAG, 30 JUNI. De PTT zal ook na de beoogde beursgang begin volgend jaar de overheid toestemming moeten vragen om de telefoontarieven te verhogen. Ook kan de overheid haar veto uitspreken over omvangrijke investeringen van de PTT of fusieplannen van het post- en telecombedrijf.

Dat blijkt uit het wetsvoorstel voor de beursgang van Koninklijke PTT Nederland (KPN) dat minister Kok (financiën) en minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) naar de Tweede Kamer hebben gezonden. Een woordvoerder van Financiën bevestigde vanmiddag dat de beursgang niets verandert “inzake de vaststelling van de telefoontarieven”.

De staat zal na het voltooien van de beursgang een minderheidsbelang van dertig procent in de KPN houden. Desondanks mag de KPN de komende jaren de telefoontarieven alleen verhogen binnen door de regering gestelde grenzen. Een KPN-woordvoerder zei vanmiddag: “We zijn met het wetsvoorstel akkoord gegaan.”

De overheid ontleent haar bemoeienis met de bedrijfsvoering van de KPN mede aan de uitgifte van een "bijzonder aandeel', waaraan een groot aantal rechten is verbonden.

Zo staat in het wetsvoorstel dat de KPN investeringen moet voorleggen aan de overheid. Bij een grote investering - bijvoorbeeld een overname - waarbij het eigen vermogen van de KPN (nu 45 procent van het totaal vermogen) tot onder de dertig procent daalt kan de overheid zelfs een veto uitspreken. Bij investeringen die betrekking hebben op de concessie van de KPN (het verzorgen van de post- en telecomvoorzieningen in Nederland) moet het telecombedrijf eveneens toestemming vragen aan de overheid. Ook een eventuele fusie van de KPN met een ander bedrijf kan de overheid tegenhouden.

    • Paul Wessels