UEFA roept CSKA op het matje om aanklacht in pers tegen Marseille

PARIJS, 30 JUNI. Na Valenciennes zegt ook CSKA Moskou, tegenstander van Olympique Marseille in de Champions League, door de Zuidfranse club benaderd te zijn om tegen vergoeding Olympique het duel op 17 maart te laten winnen. Nadat dit gisteren bekend werd heeft de Franse justitie vanochtend een inval gedaan op het kantoor van de club van voorzitter Bernard Tapie. Rechter Bernard Beffy hoopt in de boeken bewijzen te vinden voor de omkoping van spelers van Valenciennes.

De UEFA, die zich afstandelijk opstelt tegenover de beschuldigingen van omkoping in de Franse competitie, heeft wel gereageerd op de opmerkingen uit Moskou. Woordvoerder Vieli meldde dat de Europese voetbalorganisatie via de media kennis had genomen van de beschuldigingen uit Rusland. “Wij zullen CSKA vragen naar Bern te komen om nadere uitleg te geven.” Hij voegde er aan toe dat het verwonderlijk is dat het gebeurde met CSKA eerst nu naar buiten wordt gebracht. “Een dergelijke aanklacht kun je niet zo maar in de openbaarheid gooien. CSKA had ons veel eerder op de hoogte moeten stellen.”

De bewering, geuit door trainer Gemejdi Kostiljev van de Russen, die de genoemde wedstrijd met 0-6 verloren, is via het dagblad l'Equipe in West-Europa bekend geworden. Volgens Kostiljev zou de latere winnaar van de beker voor landskampioenen contact met hem in het hotel in Marseille hebben gezocht. Kostiljev zou, door de man die zich meldde als bestuurder van Marseille, een bedrag geboden zijn bij een nederlaag. Het Franse sportdagblad pikte een bericht op dat een maand geleden al in een Russische krant (Sport-Express) was verschenen. Een woordvoerder van de vroegere legerclub heeft de mededeling bevestigd.

Kostiljev zou niet op het aanbod zijn ingegaan. Desondanks verloor CSKA in Marseille met 0-6. Volgens Kostiljev was dat geen zuivere koffie, liever gezegd geen zuivere thee. “Na de rust is alles misgegaan. Het kan komen door de thee die de spelers gedronken hebben. Vrijwel al mijn spelers kregen last van hun maag en een snel oplopende temperatuur. In de tweede helft voelden de meesten zich zo slap dat zelfs een zuchtje wind hen had kunnen omblazen. Jevgeni Plotnikov bleek helemaal niet in staat zijn doel te verdedigen.”

In Frankrijk hebben artsen van justitie verklaard dat Jean-Pierre Bernès, de manager van Marseille, verhoord kan worden. Bernès werd zaterdag in een ziekenhuis opgenomen, vlak voor het eerste verhoor zou plaats vinden. De medici adviseerden echter de zieke, die onder voortdurende poilitiebewaking staat, niet te zwaar te belasten.

Bernés zou de sleutelfiguur zijn in de mogelijke omkopingsaffaire Valenciennes - Marseille. De degradatiekandidaat moest in het weekeinde voor de finale van het Europese toernooi van de landskampioenen tegen Marseille spelen. Volgens Valenciennes-speler Glassmann is ook de Argentijn Jorge Buruchaga betrokken bij de zaak. De rechters willen de Argentijnse speler graag verhoren, maar Buruchaga - met vakantie in Argentinië - heeft zijn terugkeer naar Frankrijk voorlopig uitgesteld.

Jean-Jacques Eydelie, de speler die als “bemiddelaar” van Olympique wordt aangeduid, is gisteren opnieuw verhoord. De rechter gelastte verlenging van zijn voorarrest. Zijn advocaat stelde dat Eydelie door justitie als gijzelaar wordt gebruikt. “Mijn client zou al lang op vrije voeten zijn geweest, wanneer hij bestuurders van de club als verantwoordelijken had aangewezen.”

De Franse dagbladen benadrukten gisteren dat er geen sprake van kan zijn dat voorzitter Bernard Tapie van niets wist, als er een omkopingspoging zou zijn gedaan. Oud-minister Tapie immers bemoeide zich met werkelijk alles wat er in de club omgaat. Niet alleen in zaken die de financiën raken. Hij bemoeit zich met de trainingen, met de tactiek en de opstelling. Olympique Marseille is Bernard Tapie en omgekeerd. Bernés is de rechterhand van de voorzitter, of zoals Le Figaro het stelde, hij is de oren en de ogen van de voorzitter als die te ver weg is om te horen en te zien.