Spanje wijdt festival aan Nederlandse kunst

MADRID, 30 JUNI. Het belangrijkste kunstfestival van Spanje staat volgend jaar in het teken van de Nederlandse cultuur. Hoewel de financiering van de meeste plannen nog niet helemaal rond is, heeft de directie van het "Festival de Otoño' dit maandag besloten.

Zowel Spaanse als Nederlandse instellingen zullen een financiële bijdrage leveren aan het uitgebreide programma dat voorziet in manifestaties op het gebied van geschiedenis, beeldende kunst, muziek, toneel en dans. Over het vertonen van Nederlandse films en een literaire presentatie wordt nog gedacht.

Vast staat, dat het nieuwe museum Thyssen-Bornemisza zijn eerste grote thema-tentoonstelling zal wijden aan de Nederlandse landschapsschilderkunst van de zeventiende eeuw. Eén van de curatoren is Simon Levie, oud-directeur van het Rijksmuseum en adviseur van de Thyssen-stichting. De tentoonstelling zal worden begeleid met een serie lezingen door internationale grootheden over de (kunst)historische betrekkingen tussen Spanje en de Nederlanden.

Het Herfstfestival heeft de Nederlandse Opera Stichting gevraagd of het de enscenering van Nozze di Figaro kan overnemen. Deze opera zou dan in Madrid met de Amsterdamse decors maar Spaanse zangers en musici moeten worden uitgevoerd. Samen met het Festival Oude Muziek in Utrecht wordt gewerkt aan een coproduktie op operagebied. Deze nieuwe uitvoering moet een van de hoogtepunten van het festival worden. Daarnaast wil Madrid verscheidene Nederlandse ensembles die actief zijn op het gebied van de hedendaagse muziek engageren. De selectie gebeurt in samenwerking met De IJsbreker en de stichting Gaudeamus.

Toneelgroep Amsterdam komt met "Liefhebber' van Gerardjan Rijnders naar Madrid en vermoedelijk zal ook Studio Onafhankelijk Toneel een of meer voorstellingen spelen. In het kader van de Muestra Alternativa Internacional de Teatro, dat een onderdeel is van het twee maanden durende herfstfestival, zullen een aantal kleinere theatergroepen worden uitgenodigd.

Het Nederlands Danstheater II is gevraagd een of meer stukken van Nacho Duato uit te voeren, die vroeger aan dit gezelschap verbonden was en tegenwoordig de leiding heeft over het Ballet Lirico Nacional in Madrid. In overleg met het Theater Instituut zal dansprogrammeur Laura Kumin bovendien een aantal kleinere en nieuwe groepen uitnodigen.

Volgens cultureel attaché J. Boeles van de Nederlandse ambassade te Madrid bestaat zowel van Nederlandse als Spaanse kant veel enthousiasme voor het samenwerkingsproject. Het Festival de Otoño heeft een ruim budget, maar het zal daarnaast nodig zijn om een beroep te doen op Nederlandse fondsen. Het Theater Instituut heeft zich in principe al bereid getoond geld te reserveren. De ambassade is ook op zoek naar sponsors uit het Nederlandse bedrijfsleven, maar wijst erop dat daar gezien de slechte economische perspectieven niet al te veel van verwacht mag worden.