Saoedi-Arabië en Turkije nemen miljoenen vaten in beslag; Iraakse olie geconfisqueerd

ROTTERDAM, 30 JUNI. Turkije en Saoedi-Arabië hebben in totaal 13,2 miljoen vaten Iraakse olie inbeslaggenomen die nog in opslagtanks werd bewaard sinds het begin van de Golfcrisis in augustus 1990. Dit meldde gisteren het gezaghebbende olie-vakblad Middlle East Economic Survey (MEES).

Irak is sinds de invasie van Koeweit en de daaropvolgende Golfoorlog economisch nog steeds vrijwel geheel gesoleerd door het handelsembargo van de Verenigde Naties. Terwijl het land vele miljarden dollars schadevergoeding aan Koeweit en andere buurlanden moet betalen, mag het geen olie exporteren zolang het niet volledig aan alle resoluties van de VN voldoet. Daardoor lopen de Iraakse schulden enorm op. Zowel door Turkije als door Saoedi-Arabië lopen grote Iraakse oliepijpleidingen die onder normale omstandigheden gebruikt worden voor het transport van Iraakse ruwe olie naar havens aan de Middellandse Zee (Ceyhan) en de Rode Zee (Yanbu), waar de olie in opslagtanks wordt bewaard tot ze wordt overgeladen in tankschepen.

Turkije en Saoedi-Arabië hebben nu gebruik gemaakt van hun recht om conform resolutie 778 van de VN-Veiligheidsraad Iraakse olie te confisqueren. Volgens de resolutie mag de olie ook verkocht worden en kan de opbrengst dan gebruikt worden om (een deel van) de claims op het Iraakse bewind te compenseren. Het geld moet echter eerst in een speciaal VN-fonds worden gestort.

Turkije heeft volgens MEES 5,2 miljoen vaten Iraakse olie, die op basis van de huidige prijs zo'n 88 miljoen dollar waard is, verwerkt tot brandstoffen waardoor de waarde enorm is gestegen. Bovendien zitten er nog miljoenen vaten olie in de Iraakse pijpleiding op Turks grondgebied. Turkije verdiende vóór de Golfcrisis zo'n 250 miljoen dollar aan Iraakse royalties per jaar aan het transport. Saoedi-Arabië heeft 8 miljoen vaten Iraakse olie met een waarde van 136 miljoen dollar inbeslaggenomen en verwerkt deze olie nu in zijn raffinaderijen. Volgens MEES bevinden zich op Saoedisch grondgebied nog zeker 10 miljoen vaten Iraakse olie, ter waarde van 170 miljoen dollar, in de pijpleidingen. Net als Turkije heeft Saoedi-Arabië de waarde van de geconfisqueerde olie niet aan de Verenigde Naties overgemaakt, maar Saoedi-Arabië droeg wel 30 miljoen dollar bij aan de kosten van de VN-operaties in Irak.