Politie en leden Griekse minderheid slaags in Albanië

ATHENE, 30 JUNI. Vandaag is het in de Albanese stad Gjirokastër tot botsingen gekomen tussen de Albanese politie en leden van de Griekse minderheid in Albanië. De Grieken trachtten naar de stad op te trekken om te protesteren tegen de uitwijzing, vorige week, van een Griekse priester.

Griekenland blijft inmiddels ondanks de protesten van de Albanese regering bij het voornemen alle 150.000 illegale Albanezen uiot te wijzen. Gisteren werden de eerste Albanezen, die dit weekeinde werden opgepakt, de grens overgezet. Sinds zaterdag zijn in totaal 12.600 Albanezen aangehouden. Albanië ziet de massale uitwijzing als een wraakactie voor de arrestatie van de Griekse priester.

Volgens een Griekse regeringswoordvoerder moeten Griekenland en Albanië een manier vinden om het probleem van de illegale Albanezen op te lossen, door een regeling voor seizoenarbeid te treffen. Gesprekken over zo'n regeling zijn overigens onlangs door de Grieken afgebroken.

Volgens de Albanezen gaat het bij de massale deportatie van Albanezen uit Griekenland om een wraakactie van Athene voor de arrestatie en uitwijzing, vorige week vrijdag, van een Griekse priester die volgens de Albanese autoriteiten de annexatie van het zuiden van Albanië door Griekenland had bepleit. De eerste gedeporteerde Albanezen kwamen gisteren met hun schamele bezittingen bij Kakavia de grens over met verhalen over gewelddadig optreden van de Griekse politie, die de illegalen met knuppels en bakstenen zou hebben geslagen en hen als misdadigers in de boeien zou hebben geslagen. Sommigen vertelden dat ze dagenlang in politiecellen waren opgesloten waarin een decimeter water stond. Bovendien zouden de Griekse autoriteiten de familieleden van willekeurig opgepakte Albanezen niet hebben gewaarschuwd.

Het Albanese ministerie van buitenlandse zaken uitte gisteren in een verklaring zijn verontwaardiging over de gang van zaken tijdens een anti-Albanese betoging bij de ambassade in Athene, gericht tegen de uitwijzing van de Griekse priester. Volgens de verklaring trachten in Griekenland (Reuter)