Philips gebruikt deel MEC-bate voor sanering

PAG.19 TOP AUDIO NAAR VERRE OOSTEN

EINDHOVEN, 30 JUNI. Philips zal dank zij de verkoop van het belang in MEC, de joint venture met het Japanse Matsushita, in het eerste half jaar een buitengewone bate van 1,1 miljard gulden boeken. Een nog onbekend deel van de winst op de transactie zal worden gebruikt om niet nader omschreven bedrijfsactiviteiten af te stoten.

Dat blijkt uit documenten die het bedrijf heeft overlegd aan de toezichthouder op de Amerikaanse beurs, de SEC. Een woordvoerder van Philips wilde niet in gaan op de aard van te beëindigen activiteiten. Duidelijkheid daarover wil het concern pas geven tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers op 5 augustus.

De beurs reageerde verheugd op de buitengewone bate. Het aandeel Philips, dat begin deze week al het hoogste punt sinds een jaar haalde, steeg op de Amsterdams effectenbeurs vandaag van 29,20 gulden naar 29,70 gulden rond het middaguur.

In april kondigde Philips aan het belang van 35 procent in Matsushita Electroncis Industries, een samenwerkingsverband dat stamt uit de jaren vijftig, te willen verkopen aan de Japanse partner. De verkoopprijs bedraagt 185 miljoen yen, ongeveer drie miljard gulden.

Niet bekend

Philips schrijft aan de SEC: “de winst (uit de verkoop van MEC) onder aftrek van voorzieningen ... in verband met bepaalde activiteiten waarvoor plannen bestaan voor beëindiging of verkoop” zal leiden tot een bate van 1,1 miljard gulden.

De totale opbrengst zal worden gebruikt om kortlopende rentedragende schulden te verminderen. Daarnaast wil Philips de opbrengst gebruiken voor de aflossing van conversierechten tot een nominaal bedrag van 540 miljoen gulden op conversiecertificaten. Het gaat om conversiecertificaten uitgegeven door de Philips Finance Corporation. De conversierechten zijn vorig jaar vernieuwd. De oorspronkelijke overeenkomst liep eind november 1992 af, maar werd verlengd tot 30 november 1995.

In de nieuwe overeenkomst is afgesproken dat, als Philips bepaalde activa van grote omvang verkoopt, de winst zal worden gebruikt voor aflossing van de conversiecertificaten, waardepapieren die binnen een bepaalde tijd dienen te worden omgezet in aandelen Philips. Het concern is niet verplicht tot terugbetaling, maar is gerechtigd daar op eigen initiatief toe over te gaan. Dergelijke aflossingen mogen het groepsvermogen van Philips niet aantasten.

Al met al betekent de MEC-verkoop dat de balansverhoudingen van het concern ingrijpend verbeteren. Eind maart verhielden de schulden zich tot de bezittingen als 59 tot 41. Analisten denken dat die voor Philips zo cruciale verhouding nu zal verbeteren tot 52-48. Philips heeft zich tot doel gesteld de balansratio in de komende vijf jaar op te vijzelen tot 40-60. Vorig jaar stegen de rentelasten bij Philips van 1,6 miljard gulden tot 1,78 miljard.