Philips bereikt hoogste koers op flauwe beurs

AMSTERDAM, 30 JUNI. Het enige fonds waarin grote omzetten werden genoteerd op een kalme Amsterdamse effectenbeurs was Philips, dat eerder in de ochtend bekend had gemaakt dat de verkoop van het belang in MEC in het tweede kwartaal een buitengewone bate van 1,1 miljard gulden oplevert.

AMSTERDAM De koers van het aandeel Philips was om twaalf uur gestegen met vijftig cent tot 29,70 gulden. Daarmee bereikte Philips de hoogste koers van de afgelopen twaalf maanden. De reactie op de mededeling van het elektronicaconcern was volgens een handelaar maar even merkbaar. “Het bericht was al verwacht en bevatte geen echt nieuws meer.” Wel liep het volume van de handel in "Flippen' in korte tijd snel op. Om 11.15 uur waren al 864.000 aandelen (dubbeltelling) van eigenaar verwisseld. Volgens een handelaar was dat “redelijk fors.”

Over de andere hoofdfondsen viel vanmorgen bitter weinig te melden. Alleen Fokker moest flink inleveren. De vliegtuigbouwer kondigde gisteren nabeurs aan dit jaar op een verlies van 150 miljoen gulden af te stevenen. Het verlies wordt veroorzaakt door het schrappen van 2100 arbeidsplaatsen en de hoge rentelasten. Grootaandeelhouder Dasa zal het eigen vermogen van Fokker versterken. Fokker moest veertig cent inleveren op 17 gulden. Een duidelijke uitschieter naar beneden was eveneens Hunter Douglas. De Rotterdamse fabrikant van raambekleding en bouwprodukten verloor zeven dubbeltjes op 53,80 gulden, maar dit fonds is bijna dagelijks goed voor grote schommelingen.

Ook bij de internationals bleven de koerswijzigingen beperkt tot enkele dubbeltjes. KLM verloor tien cent op 25,80 gulden, terwijl Akzo hetzelfde bedrag kon bijschrijven op 152,60 gulden. Het aandeel Unilever werd twintig cent goedkoper op 201,90 gulden. Koninklijke Olie noteerde onveranderd op 176,20 gulden.

Wolters Kluwer dat, zoals al eerder was aangekondigd, een Duitse uitgever overneemt, klom twee dubbeltjes op 94,30 gulden. Rodamco stond bij drukke handel onveranderd 57,80 gulden. Sinds het begin van deze maand noteert dit vastgoedfonds boven de intrinsieke waarde van 55,28 gulden. Handelaren denken dat de extra handel veroorzaakt wordt door de hoop op een verder herstel van de onroerend-goedmarkt.

De rust op de Amsterdamse beurs kwam overigens nauwelijks als een verrassing. De hoop op een eventuele Duitse renteverlaging morgen hield de meeste aandelenkoersen op peil. De koers van de Amerikaanse dollar, die eerder deze week een paar cent had moeten inleveren, zakte in de eerste uren van de handel slechts fractioneel en op de belangrijkste effectenbeurzen in het buitenland viel ook al niets te beleven. In Londen noteerde de FTSE-index voor de honderd belangrijkste fondsen niet meer dan anderhalve punt hoger terwijl de Nikkei-index in Tokio op een zeer bescheiden winst was gesloten. Zowel de CBS-stemmingsindex als de EOE-index kwamen nauwelijks van hun plaats. De eerste noteerde onveranderd op 112,2 punten, terwijl de tweede op 323,32 stond, niet meer dan 0,21 punt lager dan het slot van gisteren.

Op de obligatiemarkt noteerden de Nederlandse staatsleningen iets lager als gevolg van de verlaging van de Duitse repo rate tot 7,58 procent. Volgens handelaren waren winstnemingen de oorzaak van de daling van de obligatiekoersen.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs is gisteren een deel van de flinke koerswinsten van de voorgaande dag verloren gegaan. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste fondsen, die maandag steeg met 39 punten, sloot 11,35 punten lager op 3.518,85. De omzet kwam uit op 245 miljoen aandelen tegen 230 miljoen op maandag.

De Dow Jones-index stond de hele dag in de min met een maximaal verlies van 24 punten. De terugval was volgens handelaren deels toe te schrijven aan een technische reactie op de flinke koersstijgingen van maandag. Daar kwam bij dat er teleurstellende cijfers over de Amerikaanse economie werden gepubliceerd. In mei daalde de "index of leading indicators" met 0,3 procent en zakte de verkoop van eengezinswoningen in met 21 procent. Verder ging de index voor het vertrouwen van de consument in de economie in juni omlaag van 61,9 tot 58,9.

De computerfondsen leden onder vrees voor een nieuwe prijzenslag op de Japanse markt voor personal computers na de aankondiging van flinke prijsverlagingen door Dell. Compaq moest het grootste koersverlies incasseren.

TOKIO Nadat gisteren de Japanse effectenbeurs werd opgeschrikt door nieuwe schandalen steeg het Nikkei-koersgemiddelde vandaag weer enigszins. Beleggers kochten aandelen die gisteren na het bekend worden van een omkoopschandaal in de bouwsector goedkoper waren geworden. De Nikkei steeg 46,58 punten (0,24 procent) naar 19.590,00 punten. Gisteren had deze barometer 343,34 punten (1,73 procent) verloren. Er werden circa 230 miljoen aandelen verhandeld.