Machtsstrijd in Pakistan naar climax

ISLAMABAD, 30 JUNI. In Pakistan is de machtsstrijd tussen premier Nawaz Sharif en president Ghulam Ishaq Khan, die al maandenlang woedt, de afgelopen dagen tot een nieuwe spectaculaire uitbarsting gekomen. Het strijdperk is deze keer de provincie Punjab, de volkrijkste en belangrijkste provincie van het land.

De regering van Nawaz Sharif, die in april door Ishaq Khan naar huis werd gestuurd om ruim vijf weken later door het Pakistaanse Hooggerechtshof weer in ere te worden hersteld, wist gisteren steun van het nationale parlement te verkrijgen voor een resolutie die de provincie Punjab onder direct bestuur van Islamabad stelt.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Ghulam Ishaq Khan met deze resolutie akkoord gaat. Ook de oppositie onder leiding van ex-premier Benazir Bhutto, die nu eens aan de kant van de president en dan weer aan die van de premier staat, was het geheel oneens met de resolutie.

De crisis rond het bestuur over de Punjab raakte maandag in een stroomversnelling toen het gerechtshof van Lahore, de hoofdstad van Punjab, bepaalde dat de gouverneur van de provincie, Chaudhry Altaf Hussain, op 30 mei ten onrechte het provinciale parlement had ontbonden. De gouverneur had dit gedaan met de uitdrukkelijke instemming van zijn steun en toeverlaat, president Ishaq Khan.

De ontbinding van 30 mei was duidelijk bedoeld om de druk te verhogen op de net in zijn ambt herstelde premier Nawaz Sharif. Nawaz Sharif, die zelf uit Punjab afkomstig is, beschikt echter ook over een aanzienlijke machtsbasis in de provincie en was niet bereid zich bij deze stap neer te leggen. Het kamp van Nawaz Sharif vocht daarom het besluit aan voor de rechter.

Slechts zeven minuten nadat het Hof in Lahore maandag zijn oordeel gegeven had, ontbond gouverneur Altaf Hussain andermaal de volksvertegenwoordiging van Punjab. De parlementariërs, van wie velen aanhangers zijn van Nawaz Sharif, stoorden zich echter niet aan dit besluit en kwamen gisteren gewoon in vergadering bijeen. Hun eerste stap was de bevoegdheden van de gouverneur op te schorten. Vervolgens werd er een resolutie opgesteld waarmee de gouverneur van zijn functie werd ontheven. Hiermee was de zaak echter niet ten einde, want Altaf Hussain weigert zijn baan op te geven. Hij kan daarbij wederom rekenen op de steun van president Ghulam Ishaq Khan, die gisteren tijdens een onderhoud met Nawaz Sharif weigerde om de gouverneur zijn congé te geven.

Tot de verwarring in Punjab draagt verder bij dat sommige parlementariërs al dan niet vrijwillig zijn verdwenen. De voorzitter van het parlement, Chaudhry Habibullah, bij voorbeeld verdween meteen na de ontbinding van het parlement op 30 mei van het toneel. Afgelopen maandag trad hij plotseling weer op in het openbaar, om na de tweede ontbinding onmiddellijk weer spoorloos te verdwijnen. Een honderdtal parlementariërs, die achter Nawaz Sharif staan, durven een hotel in Islamabad niet meer te verlaten uit angst dat ook zij plotseling op mysterieuze wijze zullen verdwijnen. De premier van de regering in Punjab heeft uit vrees voor arrestatie door politiemensen uit het kamp van de zittende gouverneur een para-militaire eenheid bij zijn residentie in Lahore laten aanrukken.

Het leger intussen, in Pakistan vanouds een bijzonder belangrijke factor, neemt een strikte neutraliteit in acht bij het conflict tussen de beide rivalen. Naar verluidt is het leger zelf ook verdeeld in voor- en tegenstanders van Nawaz Sharif. (AFP, Reuter)