Kroonprins Willem-Alexander studeert vrijdag af

LEIDEN, 30 JUNI. Kroonprins Willem-Alexander (26) studeert vrijdag af aan de Leidse universiteit als doctorandus in de geschiedenis. Hij voltooide zijn studie met een scriptie over de vroegere Franse president Charles de Gaulle en diens houding jegens de NAVO. Wat de Prins van Oranje vervolgens gaat doen om zich voor te bereiden op de functie van staatshoofd wordt de komende twee maanden vastgesteld.

Half juli gaat de prins op vakantie naar Curaçao, met zijn broer Johan-Friso, zijn oom mr. Pieter van Vollenhoven en diens zonen, de prinsen Maurits, Pieter-Christiaan en Bernhard. Hoofddoel van de reis is plezier-duiken.

Professor H.L. Wesseling, hoogleraar in de algemene geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Leiden, heeft de prins bij het laatste deel van zijn geschiedenisstudie begeleid. De scriptie van de kroonprins komt niet in de bibliotheek.

Prins Willem-Alexander begon in 1987 met zijn geschiedenisstudie. Hij heeft een aangepast programma gevolgd, omdat hij tijd moest overhouden voor zijn taken als kroonprins. Soms werden de andere studenten ook behandeld als de prins: werden de cijferlijsten vroeger in de hal opgehangen, na de komst van Willem-Alexander gingen de studieresultaten rechtstreeks naar de huisadressen van de studenten.

Willem-Alexander kocht eind maart een zestiende eeuws huis aan het Noordeinde 66 in Den Haag. Het ligt praktisch naast paleis Noordeinde, het werkpaleis van koningin Beatrix. De prins laat het huis verbouwen en zal er, over ongeveer anderhalf jaar, gaan wonen. Hij woont nu aan het Rapenburg in Leiden, waar hij tijdens zijn studie woonde.