Kantoor Philips audio naar Verre Oosten

ROTTERDAM, 30 JUNI. Philips zal het hoofdkantoor van de audio-groep, onderdeel van de veel geplaagde divisie consumentenelektronica, verplaatsen van Eindhoven naar Singapore en Hongkong. Daardoor zullen 46 arbeidsplaatsen in Nederland vervallen.

Dat heeft het bedrijf gisteravond bekend gemaakt. De verhuizing is ingegeven door het toenemende belang van de Aziatische regio voor de fabrikanten van geluidsapparatuur. De belangrijkste concurrenten zijn in de regio gevestigd en ook Philips heeft al een belangrijk deel van zijn produktiecapaciteit naar het Verre Oosten verlegd. Het leeuwedeel van de audio-apparatuur van Philips wordt gefabriceerd in Hongkong, Singapore en Maleisië. In Europa resteren nog slechts twee produktiefaciliteiten op dit gebied: in Oostenrijk en in België. De Belgische vestiging wordt afgeslankt.

Volgens een woordvoerder is de verhuizing ook ingegeven door de wetenschap dat belangrijkste trends in de audio-wereld tegenwoordig in het Verre Ooosten worden gezet. Bovendien wordt verreweg de grootste marktgroei in die regio verwacht.

De verhuizing van de audio-groep past in het beleid van Philips om bedrijfsonderdelen zo dicht mogelijk bij de belangrijkste markten te vestigen. Eerder verhuisde car-stereo al naar het Duitse Wetzlar, om in de nabijheid van de belangrijkste concentratie Europese autoproducenten te zijn. De video-groep wordt geleid vanuit Wenen, waar videorecorders worden geproduceerd.

Op het hoofdkantoor in Eindhoven zullen 20 van de 66 arbeidsplaatsen resteren. Die groep zal zich vooral bezighouden met dure hi-fi-systemen en de nieuwe digitale compact cassette, dcc. Vijfendertig banen zullen vervallen, elf werknemers zullen verhuizen naar de nieuwe vestigingsplaatsen. In totaal werken bij Philips-audio ruim 6.600 mensen.