Italiaanse spion roemt Nederlands verdedigen en werpen; Honkballers bewijzen kracht

ROTTERDAM, 30 JUNI. De Nederlandse honkbalploeg heeft samen met Major League Baseball International en Red Machine uit Aruba de leiding genomen in het vijfde World Port Tournament. Gisteravond werd de toernooiwinnaar van vorig jaar Baltimore Corrigan's met 4-3 verslagen.

De winst van Oranje op deze semi-professionele ploeg is vooral van psychologische betekenis voor coach Jan-Dick Leurs. Weliswaar heeft zijn team van de vijf wedstrijden die sinds 1989 tegen Baltimore zijn gespeeld er nu vier gewonnen, maar op 5 juli 1991 werd met 5-2 van dezelfde Amerikanen in Rotterdam verloren. Dat luidde toen ook meteen een zwarte bladzijde in in de Nederlandse honkbalgeschiedenis. De nationale ploeg eindigde als laatste in het Haventoernooi en werd daarna tijdens het Europees kampioenschap voor het eerst in de lange historie tegen aartsrivaal Italië vijf keer op rij kansloos verslagen. Wèg Europese titel en wèg kwalificatie voor de Olympische Spelen in Barcelona. Daar stond in 1992 voor het eerst honkbal op het officiële programma.

“Die schande wil ik”, aldus Leurs, “over twee weken in Stockholm tijdens het Europees kampioenschap uitwissen. En daarna wil ik in 1995 opnieuw de Europese titel pakken in Haarlem. Daarmee kwalificeren we ons dan voor de Spelen in 1996 in Atlanta. Als ik dat bereikt heb, zet ik definitief een punt achter mijn honkbalcarrière”.

Hoe prettig het ook is om te presteren op het World Port Tournament of op een Haarlemse Honkbalweek, doel blijft toch altijd het behalen van de Europese titel. De grote Nederlandse evenementen, die een naam hebben opgebouwd in de wereld, worden veelal gebruikt om Oranje klaar te stomen voor de confrontatie met de Italianen. Daar draait het om, ook al zal niemand dat hardop zeggen. Al was het alleen al om het perfect georganiseerde toernooi in Rotterdam niet te frustreren. En wat dat betreft kan Leurs redelijk tevreden zijn. De ploeg speelde foutloos gistervond, terwijl de werpersstaf prima heeft gedraaid. Ook in verdedigend opzicht haalde de ploeg een ruime voldoende. Vooral korte stop Lars Koehorst maakte indruk.

John Noce, Amerikaan van geboorte en sinds vele jaren spion voor de Italiaanse ploeg, is ook nu weer aanwezig in Rotterdam. Hij moet door de jaren heen duizenden aantekeningen hebben gemaakt van de Nederlandse ploeg. Italië bereidt zich in eigen land voor op het EK in Zweden, via de organisatie van het toernooi om de Intercontinental Cup. Aan dit toernooi doen alle toplanden mee, waaronder Olympisch en Wereldkampioen Cuba.

Noce: “Straks in Zweden zal het vast en zeker weer gaan tussen Italië en Nederland. Ik heb geconstateerd dat jullie opnieuw verdedigend heel sterk zijn en dat Leurs prima werpers heeft. Dat is altijd al de kracht van Nederland geweest. Wij zullen daar onze slagkracht tegenover moeten stellen. Daar is Italië meestal beter in. Daarop zal dan ook bij ons het zwaartepunt liggen.”

Leurs is niet bang voor de confrontatie met Noce en de zijnen. “De Italiaanse spelers zijn veel ouder dan bij ons. Ze hebben ervaring, dat moet je niet onderschatten, maar we kennen ze daarom ook van haver tot gort. We gaan dan ook niet spioneren in Italië. Zonde van het geld. We gaan er straks gewoon flink tegenaan met jongens die het gras en het gravel bij wijze van spreken willen opvreten.”

    • Joop Köhler