Indicatoren voor Amerikaanse economie staan op negatief

WASHINGTON, 30 JUNI. De belangrijkste Amerikaanse economische indicator is vorige maand met 0,3 procent gedaald, nadat in april nog een stijging met 0,2 procent was genoteerd.

De daling van de index of leading indicators was door economen verwacht. Volgens hen speelt de vrees voor hogere belastingen, aangekondigd in het budgetplan van president Clinton, een rol. Ondernemingen zijn hierdoor minder geneigd mensen in dienst te nemen, terwijl ook consumenten terughoudend zijn. Dit laatste verklaart bijvoorbeeld de forse daling met 21 procent van de verkoop van nieuwe huizen.

Zes van de elf componten van de index daalden in mei, waaronder met name het consumentenvertrouwen en de orderpositie voor duurzame goederen bij bedrijven. Ook hogere uitgaven voor werkloosheidsuitkeringen en een vermindering van het aantal orders voor consumptiegoederen droegen aan de daling van de index bij. Onder de stijgende componenten waren het aantal bouwvergunningen en de aandelenmarkt.

De afgelopen zes maanden steeg de belangrijkste index voor de Amerikaanse economie drie keer, terwijl hij ook drie keer daalde. Per saldo steeg de indicator het laatste half jaar met 0,7 procent. In mei stond de indicator 1,6 procent hoger dan in dezelfde maand van het vorig jaar. (Reuter, AP)