Haagse ambtenaren gaan B & W "pesten'

DEN HAAG, 30 JUNI. De ambtenarenbonden beginnen morgen in Den Haag een "pestactie' tegen de leden van het college van burgemeester en wethouders. De bonden willen de straten waarin de leden wonen deze zomer niet vegen en geen onderhoud aan de groenvoorziening verrichten. Het college neemt deze week een besluit over eventuele stappen tegen de bonden.

In de straten zullen de bonden een bord plaatsen met de tekst: "CAO-pest. Besmet gebied voor gemeente-ambtenaren'. Ook de straat waarin de Vereniging van Nederlandse Gemeenten kantoor houdt wordt "besmet' verklaard. Mogelijk worden de tien straten waarom het gaat om de andere week schoon gemaakt. Het is de bedoeling de actie tot Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, vol te houden.

De gemeente heeft tijdens de stiptheidsactie van de reinigingsdienst niet ingegrepen. Vorige week werd de actie na vijf weken opgeschort. De bonden willen dat de leden van het college “aan den lijve laten voelen dat de acties niet stil liggen in de zomer”, aldus een woordvoerder. Vooralsnog is Den Haag de enige gemeente waar een dergelijke actie wordt gehouden.

De bonden hebben aangekondigd tijdens de zomermaanden meer “pest- en prikkelacties” te zullen houden. Overigens zijn die niet bedoeld om het publiek te treffen, zo zeggen de bonden.

Duizend medewerkers van verscheidene penitentiaire inrichtingen hebben gisteren in Zutphen actie gevoerd. Vijftien actievoerders hielden een estafette van Veenhuizen naar Zutphen. Vandaag werd de hele dag niet gewerkt op de provinciehuizen van Friesland, Drenthe, Groningen, Gelderland en Noord-Brabant. De ambtenaren eisen een loonsverhoging van 2,5 procent.