EG beveiligt Russische kerncentrales

BRUSSEL, 30 JUNI. Voor het eerst zullen deskundigen op het gebied van kernenergie uit de EG naar Rusland en Oekrane gaan om te helpen bij het verbeteren van de veiligheid van kerncentrales. Na intensieve onderhandelingen hebben de EG en de betrokken GOS-republieken overeenstemming bereikt over de voorwaarden waaronder de nucleaire experts hun werk kunnen doen.

EG-commissaris Sir Leon Brittan zei gisteren dat “het ijs is gebroken in onze relatie met het nucleaire establishment in Rusland en Oekrane”, en dat er “een sfeer van vertrouwen” is gegroeid. Conflicten waren er onder andere over de juridische aansprakelijkheid bij ongevallen met kerncentrales. Rusland noch Oekrane zijn aangesloten bij internationale conventies op dit gebied.

Deskundigen uit onder andere Duitsland, Frankrijk en Nederland zullen hun diensten aanbieden bij in totaal 6 Russische en 2 Oekranse installaties. Daarbij zal worden samengewerkt met experts ter plekke. Volgens Sir Leon is het verbeteren van de bestaande centrales de enig praktische mogelijkheid. Afbreken van de installaties en het bouwen van nieuwe zou veel te veel tijd vergen en veel te kostbaar zijn. Oekrane is voor meer dan 20 procent van zijn stroomvoorziening afhankelijk van kerncentrales, en Centraal- en Noordwest-Rusland voor 30 procent. De kosten van ongeveer 70 miljoen gulden zijn voor rekening van Brussel.