Duitse politie onder kritiek na actie tegen RAF

BONN, 30 JUNI. Wat begin deze week gold als eindelijk weer eens een succes van de politie en de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) in het permanente gevecht met de terroristische Rote Armee Fraktion (RAF) is nu al voorwerp van brede kritiek en spot geworden. De arrestatie van twee verdachten die tot het zogenoemde commandoniveau van de RAF werden gerekend, blijkt namelijk zondag in een ondergrondse voetgangerstunnel in het station van het Mecklenburgse plaatsje Bad Kleinen heel anders verlopen dan eerst namens de BfV en de procureur-generaal in Karlsruhe is meegedeeld.

Bovendien zijn maandag onder andere in Frankfurt en Dortmund wegens mogelijke RAF-connecties tientallen mensen aangehouden die zonder uitzondering maandagavond huiswaarts moesten worden gestuurd omdat zij niets met de RAF te maken bleken te hebben. In Dortmund zou zoiets een grote groep bewoners van één straat, onder hen zwangere vrouwen, zijn overkomen.

De SPD-fractie in de Bondsdag is “bezorgd” over “grote ongerijmdheden” in het politieverslag van de gebeurtenissen. Zij heeft minister van binnenlandse zaken Rudolf Seiters (CDU) gevraagd om met de procureur-generaal en de chef van de BfV opening van zaken te komen geven. Dat zou vandaag in een vertrouwelijk gesprek met de desbetreffende commissie uit de Bondsdag gebeuren.

Na een informatiestop van anderhalve dag “in het belang van het onderzoek” hebben de BFV en de procureur-generaal intussen gisteren al toegeven dat: 1) niet de beide verdachten, de 36-jarige Birgit Hogefeld en de door een schot in het hoofd omgekomen 40-jarige Wolfgang Grams, zondag het vuur hadden geopend, maar de politie; 2) de beide verdachten niet uit een café voor het station kwamen maar in een koffieshop op een van de perrons zaten; 3) een lid van het anti-terreurcommando van de Duitse grenspolitie (de GSG-9) vermoedelijk om het leven gekomen is omdat niet de opdracht was gegeven om kogelvrije vesten te dragen, zoals bij zulke politie-acties eigenlijk regel is.

Onduidelijk is nog welke rol een onbekende man heeft gespeeld die zondag in de koffieshop twee uur met Hogefeld en Grams in gesprek was. Duitse media nemen aan dat deze man een BfV-infiltrant was. De procureur-generaal heeft ontkend dat Hogefeld en Grams behoorden tot de RAF-leden die in de jaren tachtig met steun van de Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi) konden onderduiken in de toenmalige DDR.

    • J.M. Bik