Doden bij nieuw treffen van Turks leger met PKK

ANKARA, 30 JUNI. Zeker 34 mensen, onder wie dertien militairen en elf burgers, zijn gisteren om het leven gekomen bij botsingen tussen leger en rebellen van de marxistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het zuidoosten van Turkije.

Het Turkse parlement heeft intussen de noodtoestand in het overwegend Koerdische oosten en zuidoosten van het land met vier maanden verlengd. De noodtoestand, gericht tegen de afscheidingsstrijd van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), is van kracht sinds juli 1987. De Turkse regering had laten doorschemeren de noodtoestand te willen opheffen, nadat de PKK in maart een eenzijdig bestand had afgekondigd. Zij kwam daar echter op terug na de bloedige aanslag bij Bingöl, waarbij 33 ongewapende Turkse militairen in een hinderlaag werden gedood door PKK-rebellen. De PKK verklaarde de Turkse autoriteiten vervolgens “de totale oorlog”. (AFP)