Defensie te laat interesse gemeld voor miljoenencontract; KLM mist helicopterorder

DEN HAAG, 30 JUNI. “Oerstom van de KLM, ze hadden beter bij de les moeten blijven.” Een uitspraak vanmorgen van het Tweede-Kamerlid Vos (PvdA) tijdens een vergadering van de vaste Kamercommissie voor defensie, die met staatssecretaris Frinking besluiten nam over de aanschaf van militair materieel ter waarde van enkele miljarden guldens. De KLM vist achter het net bij de aanpassing van zeven transporthelicopters (Chinook CH-47C), waarvoor rond 353 miljoen gulden wordt uitgegeven.

Over enkele dagen gaat de staatssecretaris van defensie het contract voor deze aanpassing tekenen met de Amerikaanse maatschappij Boeing. KLM heeft met een spoedbrief nog geprobeerd deze ondertekening op te houden. De luchtvaartmaatschappij bood aan deze modificatie in Nederland te laten uitvoeren, door haarzelf, in samenwerking met andere Nederlandse bedrijven, de Italiaans Grupo Agusta en het Britse Westland Helicopters.

Frinking gaf vanmorgen duidelijk aan dat de KLM met dit aanbod te laat is, maar dat zij eventueel wel kan inschrijven op het onderhoudscontract voor de zeven helicopters.

De zeventien jaar oude toestellen zijn voor 5 miljoen gulden per stuk gekocht van de Canadese luchtmacht. Zij zijn bestemd voor de luchtmobiele brigade. De Chinooks van het C-type moeten worden gemodificeerd naar een zogenaamd D-type, dat zwaarder materieel kan opnemen. Dat betekent ondermeer dat er een nieuw cockpit op wordt gezet en nieuwe rotors.

Voor de order van 353 miljoen gulden geeft Boeing 350 miljoen aan compensatieorders, onder andere aan Philips en Fokker. Volgens een woordvoerder van de KLM zouden bij een opdracht aan het consortium rond de KLM ook Philips en Fokker zijn betrokken. “Wij kunnen dat allemaal niet alleen doen.” De woordvoerder geeft toe dat “het inderdaad wat kort dag was” met het aanbod van de KLM. “Wij hebben begrip voor het standpunt van de staatssecretaris, maar wij wilden toch niet nalaten te proberen deze order nog naar ons toe te trekken.”

Hij voegde eraan toe in elk geval blij te zijn met de mogelijkheid te zijner tijd het onderhoudscontract te verkrijgen. De afgelopen dagen werden berichten gehoord als zou Boeing ook per se dat onderhoudscontract willen hebben. “Jammer”, zei ook vanmorgen VVD-woordvoerster Van Heemskerk. “Maar het is te laat, dit kan niet meer”.