Craxi wellicht toch vervolgd om corruptie

ROME, 30 JUNI. Ondanks dreigementen van de voormalige socialistische leider Bettino Craxi heeft een commissie van de Italiaanse Kamer van afgevaardigden gisteren voorgesteld zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen om vervolging wegens nieuwe corruptiezaken mogelijk te maken.

Eind april blokkeerde de Kamer de hoofdelementen van een corruptie-onderzoek tegen oud-premier Craxi. De Milanese en de Romeinse justitie hebben nieuwe dossiers over Craxi gestuurd, waarover de Kamer zich waarschijnlijk volgende week zal uitspreken. De stemming in de Kamer op 29 april heeft tot zoveel verontwaardiging geleid dat niet wordt verwacht dat de Kamerleden opnieuw Craxi in bescherming zullen nemen.

De afgelopen weken was de 59-jarige Craxi de meeste tijd in het buitenland, vooral in Parijs, naar eigen zeggen omdat hij in Italië voortdurend wordt bedreigd en lastiggevallen. Hij was teruggekomen voor het commissiedebat van gisteren en dreigde daarin de namen bekend te maken van politici die contact hebben gehad met misdadigers - Craxi vermeed het woord mafia.

“Soms wordt een parlementslid beoordeeld door collega's die geen enkele morele titel hebben om dat te doen en ik denk daarbij in het bijzonder aan degenen die relaties onderhouden met elementen uit de misdaad”, zei Craxi. Op een verzoek zich nader te verklaren zei hij: “Het gaat om mensen die erg belangrijke functies innemen. Als ik de gelegenheid heb om te spreken in de zitting van de voltallige Kamer, zal ik explicieter zijn en namen en voornamen geven.”

Ook het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken is een onderzoek begonnen tegen Craxi, die zich op kosten van de Italiaanse staat een paar jaar voor de Verenigde Naties heeft beziggehouden met het probleem van de schulden van de Derde Wereld. Toen Perez de Cuellar werd vervangen als secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is Craxi's functie als reizend ambassadeur niet verlengd. Vermoed wordt dat Craxi op grote schaal overheidsgeld heeft gebruikt voor reizen waarvan familie en vrienden hebben geprofiteerd.

    • Marc Leijendekker