Betaalgemak

Handig zo'n Europas; internationaal betaalgemak, nooit meer met koffers vol lires op stap en geen gestopte wollen kousen vol vreemde valuta.

Vol geestdrift stopte ik vorige maand dan ook mijn internationale bankpas in de muur van de Monte dei Paschi di Siena te Venetië, maar geld kwam er niet . Wel de mededeling: "We have orders to withdraw your card.' De machine slikte eens, en weg was het pasje.

Het uitschrijven van cheques is ter plekke onmogelijk gemaakt, dus je staat mooi te kijken, met toch ten minste tweeduizend gulden positief op je Nederlandse bankrekening. Mijn gastheer begreep er niets van, maar had toch alle begrip en redde mij uit de nood. Dat moest hij twee jaar geleden ook al doen, want toen gebeurde exact hetzelfde.

Toen smulde een bank op de Piazza della Repubblica in Florence van mijn kaartje. Thuisgekomen wist de mevrouw van de bank niet hoe dat nu kon. Inmiddels ben ik wijzer: heden belde - overigens pas na herhaalde zending van mijn klachtbrief - meneer Zeldenrijk van de bank.

“Drie jaar geleden hebt u aangifte gedaan van diefstal van uw bankpas”, en sinds die tijd heeft de bank er alle banken op geattendeerd mijn pasje in te slikken. Inmiddels heb ik echter al twee keer van dezelfde bank een nieuw pasje gekregen en is de dader gevat (hij gaat overigens nog steeds vrijuit). De code in dat pasje is alleen nog niet gewijzigd.

Drie jaar nadat een diefstal is gemeld geeft de bank mij nog pasjes die niet hier, maar pas elders worden opgevreten, en ze laat me er nog voor betalen ook. De bank wordt bedankt.

    • Bart Makken