Alcoa gaat over tot produktieverlaging

De Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa wil binnen drie weken de produktie in zijn smelters verkleinen met 268.000 ton (op jaarbasis).

De vermindering van de produktiecapaciteit komt neer op een reductie met 25 procent. De maatregel is volgens Alcoa een gevolg van het uitblijven van een reactie op de stroom van goedkoop aluminium uit de voormalige Sovjetunie en Oost-Europa.

Het besluit om de produktie te verminderen betekent voor ongeveer 750 personeelsleden ontslag. De maatregel leidde er op de Londense Metaalbeurs toe dat de aluminiumprijzen op hun hoogste peil van de laatste zes maanden uitkwamen.

De malaise op de wereldmarkt voor aluminium heerst al enige tijd en gaat ook aan Hoogovens in IJmuiden niet ongemerkt vorbij. Deze zwaar verlieslatende staal- en aluminiumproducent verwacht op zijn vroegst pas in de eerste helft van 1995 een verbetering. Hoogovens is druk doende fors op de kosten te besparen en heeft bovendien zijn investeringsplannen op een laag pitje gezet.