"Vreemde stilte' rond dood van Marokkaan

AMSTERDAM, 29 JUNI. De 24-jarige Marokkaanse illegaal die dit weekend zelfmoord pleegde in zijn cel in het huis van bewaring de Vecht in Nieuwersluis blijkt geen bijstand van een advocaat te hebben gehad.

Hij werd op 6 juni jongstleden aangehouden in Amsterdam en door de vreemdelingenpolitie in bewaring gesteld. Uit de registratie van de piketdienst blijkt echter dat de man door de politie niet bij de dienst is aangemeld voor een bezoek van een advocaat.

Advocaten en belangenorganisaties zeggen dat er "een vreemde stilte hangt' rond de door van de man. Zij proberen sinds het weekeinde tevergeefs bij justitie en politie de identiteit van de overledene te achterhalen.

“We kunnen niet accepteren dat er iemand sterft in de cel zonder dat er een minimum aan duidelijkheid wordt gegeven”, zegt A. Menebhi van de Marokkaanse Raad. Zo is het volgens hem nog steeds niet duidelijk of het gaat om een uitgeprocedeerde asielzoeker of een illegaal in Nederland verblijvende Marokkaan. “Het ministerie van justitie zegt niet beter te weten dan dat het niet om een asielzoeker gaat”, zegt een woordvoerster van de Nederlandse vereniging voor vluchtelingenwerk. “In dat geval zou het dus niet om een van onze cliënten gaan.” Zeker weten doet ze het niet. Het is niet uitgesloten dat de man in het verleden een asielprocedure heeft aangevraagd. Het enige wat de politie heeft meegedeeld is dat de vader van de jonge Marokkaan in de buurt van Amsterdam woont. Het stoffelijk overschot is inmiddels aan hem overgedragen. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het niet om een asielzoeker.

Een woordvoerster van de piketdienst zegt dat de politie wel vaker vergeet om iemand aan te melden voor een bezoek door de advocaat. Vreemdelingenadvocaat mr. F.H Koers vindt het "uiterst merkwaardig' dat de man niet bij de piketdienst is aangemeld. “Dat is een afgesproken regeling.” De politie heeft nog geen commentaar. “We zullen het uitzoeken”, aldus een woordvoerder.De Marokkaanse Raad wil naast het onderzoek door de Rijksrecherche een eigen onderzoek met eigen vertrouwensartsen.