Vastgoedbelegger VastNed biedt 290 mln op Immocorp

BREDA, 29 JUNI. De Bredase vastgoedonderneming VastNed heeft een bod uitgebracht op haar Luxemburgse branchegenoot Immocorp van omgerekend bijna 290 miljoen gulden.

VastNed voert al ruim twee jaar het management over Immocorp. De beleggingsportefeuille van de Luxemburgse onderneming sluit goed aan op die van VastNed, aldus directeur drs. K. Streefkerk. Van de bezittingen van Immocorp is 65 procent gesitueerd in Nederland.

Vastned wil het bod alleen gestand doen als het meer dan 50,1 procent van de aandelen krijgt aangeboden. De onderneming biedt 2.150 Belgische frank of 104,37 mark contant per aandeel Immocorp en zegt het bod niet te zullen verhogen. Streefkerk verwacht zeker een meerderheidsbelang binnen te halen. Zijn bod is volgens hem niet gek gezien de beurskoers van 1750 Belgische frank aan het slot van de handel vrijdag in Brussel.

Het bezit van de aandelen Immocorp is wijd verspreid. In totaal bedraagt het aantal uitstaande aandelen 2.462.013 stuks. Het prospectus wordt gepubliceerd nadat goedkeuring van de autoriteiten binnen is.

Vastned en Immocorp zijn oorspronkelijk beide beleggingsprodukten van de in 1984 opgerichte Compagnie Financière Benelux (CFB). Per 1 januari 1992 nam Vastned de aandelen van CFB over. De vastgoedportefeuille van Immocorp bestaat voor tachtig procent uit winkels, voor zestien procent uit kantoren en vier procent uit appartementen. Dat verschilt niet veel van de samenstelling van de bezittingen van VastNed, waarvan de portefeuille voor 85 procent uit winkels bestaat, voor elf procent uit kantoren en vier procent uit appartementen.

De expansiedrang van VastNed wordt mede mogelijk gemaakt door een emissie in april ten bedrage van 100 miljoen gulden. Voor een deel zal de aankoop ook met vreemd vermogen worden gefinancierd. Daardoor wijzigt binnen VastNeds beleggingsportefeuille de verhouding eigen vermogen:vreemd vermogen van 75:25 in 50:50. Binnen enkele jaren wordt het aandeel van dat vreemd vermogen volgens Streefkerk weer verminderd tot 25 procent.

Als VastNed Immocorp in zijn geheel kan overnemen zal de beleggingsportefeuille kunnen worden uitgebreid tot 1 miljard gulden. VastNed zelf zit met zijn beleggingen op ongeveer 500 miljoen gulden.