Treinongeluk bij Leiden: één dode

ROTTERDAM, 29 JUNI. Bij een botsing tussen een passagierstrein en een werktrein bij Leiden is vanmorgen vroeg een medewerker van de NS-dochter Elektrorail omgekomen. Twee werknemers van het bedrijf Habo, dat als onderaannemer fungeerde, zijn met verwondingen opgenomen in het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Enkele passagiers liepen snijwonden op. De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk, aldus de NS.

Vannacht was een ploeg van zeven man op twee plaatsen tussen Leiden en Schiphol bezig de bovenleiding te vernieuwen. Zij maakten daarbij gebruik van twee zogeheten hefbordeswagens, een soort rijdende steiger. Een van deze hefbordeswagens stak uit boven het ernaast gelegen spoor. Daardoor schampte de nachttrein die daar om tien voor drie vanmorgen op weg naar Schiphol passeerde langs het uitstekende deel van de hefbordeswagen. Daarbij vielen de drie mannen van het platform. Een van hen, een 46-jarige man uit Nieuwegein, overleed aan zijn verwondingen. De twee anderen verkeren buiten levensgevaar. De machinist van de trein bleef ongedeerd.

Normaal steekt een hefbordeswagen niet uit boven een naastgelegen spoor. Waarom dat in dit geval wel zo was, wordt nog onderzocht, aldus een NS-woordvoerder vanmorgen. De passagierstrein heeft op drie plaatsen deuken opgelopen.

Brandweerlieden uit de vlakbij de plaats van het ongeluk gelegen kazerne waren vrijwel onmiddellijk ter plekke om eerste hulp te verlenen. De 41 passagiers werden in de brandweerkazerne opgevangen en later met bussen verder vervoerd. Het treinverkeer tussen Leiden en Schiphol werd na het ongeluk stilgelegd. Beide treinen zijn vanmorgen van de plaats van het ongeval, circa anderhalve kilometer ten noorden van het station Leiden, verwijderd. Aan het eind van de morgen reden er weer treinen op het baanvak, zij het met enige vertraging.